Solila da budu i kulturno dobro

Iz "Morskog dobra" navode da je glavni cilj ove Studije uspostavljanje zaštite prirodnih i kulturnih dobara, definisanje vrijednosti i identifikacija elemenata kulturnog pejzaža u obuhvatu Specijalnog rezervata "Solila" kao i određivanje mjera njihovog očuvanja i zaštite
86 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2017. 08:11h

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je kod Uprave za zaštitu kulturnih dobara (UZK) pokrenulo inicijativu za uspostavljanje zaštite lokaliteta "Solila" kao kulturnog dobra, u skladu sa članom 19 Zakona o zaštiti kulturnih dobara a imajući u vidu kompleksnost kulturnog nasleđa Solila, saopšteno je iz "Morskog dobra".

Osnov za pokretanje ove inicijative predstavlja Studija zaštite kulturne baštine u specijalnom rezervatu "Tivatska Solila" u opštini Tivat, kojuje za potrebe tog JP izradilo preduzeće "Expeditio architects" iz Kotora, shodno smjernicama i Programskom zadatku UZK.

Izrađenom studijom je predstavljen razvoj i status koji su Solila imala kroz istoriju.

Na ovom području koje zbog svojih visokih prirodnjačkih i ekoloških vrijednosti već ima status zaštićenog rezervata prirode, utvrđeno je postojanje veoma značajnih ostataka arhitekture XX vijeka, te istaknuto da su Solila, pored prirodnog potencijala, takođe važno arheološko nalazište, kulturno-istorijsko područje ili kulturni pejzaž.

Iz "Morskog dobra" navode da je glavni cilj ove Studije uspostavljanje zaštite prirodnih i kulturnih dobara, definisanje vrijednosti i identifikacija elemenata kulturnog pejzaža u obuhvatu Specijalnog rezervata "Solila" kao i određivanje mjera njihovog očuvanja i zaštite.

"Na osnovu rezultata istraživanja i analiza sprovedenih tokom izrade ove Studije predloženo je da se Solila kao cjelina zaštite kao nepokretno kulturno dobro, sa svim slojevima i segmentima kulturne baštine, sa svim elementima kulturnog pejzaža, iz različitih faza razvoja, posebno onih kada se prostor koristio kao solana ali uključujući i one u kojima se Solila nisu koristila za proizvodnju soli, već i za druge namjene. Studija predstavlja osnov za uspostavljanje balansa između neophodne zaštite i ekonomske valorizacije prirodnih, istorijskih i kulturnih vrijednosti, odnosno očuvanje prirodnih i kulturnih dobara u funkciji budućeg razvoja cijelog područja. Upravo zbog toga u Studiji se navodi da je, kada je u pitanju zaštita i valorizacija, pored prirodnih vrijednosti potrebno uzeti u obzir i istorijske, kulturne i etnološke vrijednosti koje ima ovo područje", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: