"Nadam se da će Dom zdravlja pronaći rješenje u korist pacijentkinja"

"Iskreno mi je žao što zbog navodnih formalno pravnih i administrativnih grešaka sada najviše vi ispaštate, ali uvjeravam vas da sam i sama veoma zatečena aktuelnim dešavanjima, jer sa pravnim okolnostima nijesam bila upoznata, niti sam bila dužna da budem upoznata"

14616 pregleda 284 reakcija 38 komentar(a)
Vuksanovič Božarić, Foto: Vesko Belojevic
Vuksanovič Božarić, Foto: Vesko Belojevic

Povodom navoda u pojedinim medijima, ali i jučerašnjeg saopštenja iz Doma zdravlja Podgorica, pacijentkanjima i javnosti obratila se prof. dr Aleksandra Vuksanovič Božarić.

Obraćanje prenosimo u cjelosti.

"Nakon jučerašnjih tekstova na temu prekida mog radnog odnosa u Domu zdravlja Podgorica, osjećam veliku moralnu obavezu da se obratim svojim pacijentkinjama, zahvalim im se na divnim riječima podrške i odgovorim im ljudski i dostojanstveno.

Za ljekara ne može da postoji veće odlikovanje od onoga što pacijenti govore o njemu, i koristim priliku da vam se svima zahvalim na bezrezervno ukazanom povjerenju. Stoga, samo zbog vas, drage moje pacijentkinje, želim još jednom da potvrdim, da sam, bez obzira na navode u nekim medijima, kojima pokušavaju da me moralno i profesionalno diskredituju, predstave kao krivca za okolnosti za koje apsolutno, po prirodi stvari, ne mogu biti odgovorna, svoj posao obavljala s velikom predanošću i strpljenjem, a nadasve znanjem koje sam stalno nadograđivala, o čemu, uostalom, govori moj akademski status, te da nikada nisam zloupotrebljavala položaj i dobijala nešto što mi po pravu i zakonu ne pripada, što mi se između redova pokušava spočitati.

Iskreno mi je žao što zbog navodnih formalno pravnih i administrativnih grešaka sada najviše vi ispaštate, ali uvjeravam vas da sam i sama veoma zatečena aktuelnim dešavanjima, jer sa pravnim okolnostima nijesam bila upoznata, niti sam bila dužna da budem upoznata.

Odgovorna sam isključivo za svoju profesiju, i svojim znanjem i dostupnošću pacijentima radila sam na podizanju nivoa usluga u JZU Dom zdravlja Podgorica. Moje angažovanje u Domu zdravlja bilo je apsolutno konkurentno sa svim zaposlenim izabranim doktorima za žene, a učinak je i elektronski verifikovan. U ovoj instituciji sam 12 godina svakodnevno bila na raspolaganju svojim pacijentkinjama, prolazeći kroz njihove male i velike životne borbe i pružajući im oslonac u svom znanju i iskustvu, koje im je bez rezerve bilo dostupno. Unapređenje vašeg reproduktivnog zdravlja, bilo kroz praktično iskustvo, bilo kroz naučno istraživački rad, bio je moj cilj svih ovih godina, i srećna sam što ste to prepoznale i što ste mi vjerovale.

JZU Dom zdravlja Podgorica, kao svoju drugu kuću, uvela sam svojim akademskim zvanjem u naučno nastavnu bazu Medicinskog fakulteta, bila jedan od autora projekta i član radne grupe za uvođenje Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka grlića materice, a sve to činilo me je izuzetno ponosnom i profesionalno veoma ispunjenom.

Tim prije je moje razočarenje veće, što je rukovodstvo te institucije, u kojoj sam nesebično ugradila dio radnog i životnog puta, na ovakav način, u jednom danu i prije svega protivzakonito prekinulo moj radni odnos i na taj način onemogućilo kontinuitet pružanja primarne zdravstvene zaštite, što je uznemirilo djevojčice i žene, uz čije se povjerenje u moj rad podizalo i povjerenje u kompletan zdravstveni sistem Crne Gore.

Ukoliko su i postojale pravne manjkavosti mog ugovora, njih su pravnici bili dužni da isprave, ili je pak novo rukovodstvo moglo, u skladu sa pozitivnim zakonskim normama, ponuditi precizne nove uslove, a s obzirom na to da sam izrazila svoje interesovanje za nastavak saradnje, i izrazila bojazan da, ukoliko dođe do iznenadnog prekida ugovora, pacijentkinje mogu ostati bez osjetljive zdravstvene zaštite koja zahtijeva kontinuitet.

Iskreno vjerujem da će, imajući u vidu da sam na ovoj poziciji 12 godina, i da sam znanjem i profesionalnošću podizala ugled ove institucije, bez prijava na stručnost, profesionalnost i ponašanje prema pacijentima, svakodnevno radila na unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite i neprofitabilnoj promociji JZU Dom zdravlja kroz naučnoistraživački rad, poslodavac pronaći rješenje koje je u najboljem interesu pacijenata, s obzirom na to da su oni ti čije zdravlje trpi posljedice ovakvih odluka", poručila je Vuksanović Božarić.

Bonus video: