Vuković u zvaničnoj posjeti Istanbulu: Predstavio uslove i mogućnosti ulaganja u Podgorici

"Vuković je pozvao turske državljane da dođu u Crnu Goru i kazao da se nada da će se osjećati jednako dobro kao Crnogorci u Istanbulu, Bodrumu ili Ankari", navodi se u saopštenju Glavnog grada.

7895 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Glavni grad Podgorica
Foto: Glavni grad Podgorica

Iskreno nas raduje unapređenje saradnje između Crne Gore i Turske. Uprkos ogromnoj razlici u veličini i populaciji, vjerujem da ova dva grada dijele viziju budućeg razvoja, kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

On je u zvaničnoj posjeti Istanbulu, na poziv gradonačelnika tog grada, Ekrema Imamoglua, saopšteno je iz Glavnog grada.

Tom prilikom je Vuković istakao da ga raduje intenziviranje saradnje dva grada koja veže bogato kulturno-istorijsko nasljeđe i pozvao Imamoglua da posjeti Podgoricu, te predložio organizovanje Dana Istanbula u Podgorici.

Imamoglu je kazao da je ovaj susret sjajna prilika za razmjenu mišljenja, te ponudio svoje bogato iskustvo i podršku daljem razvoju Podgorice.

On je pozvao Vukovića da prisustvuje Forumu balkanskih gradova koji će se u narednom periodu održati u Istanbulu.

Vuković je govorio o iskustvu Podgorice u oblasti primjene koncepta pametnih gradova, te predstavio dosadašnja dostignuća i planove koji se tiču organizovanja saobraćaja, javnog prevoza, pametnog parkinga, odnosno ukupne digitalizacije grada.

Vuković Istanbul
foto: Glavni grad Podgorica

Sagovornici su se usaglasili da su prioritetne oblasti saradnje ekonomija, turizam, kultura, saobraćaj, te potencijalna investiciona ulaganja.

Trodnevnu posjetu Turskoj je Vuković iskoristio kako bi se sastao sa nekim od vodećih ljudi turske poslovne zajednice i na sastanku su predstavljeni poslovno-investicioni potencijali, te predočeni uslovi i mogućnosti ulaganja u Podgorici.

"Na ovu temu, gradonačelnik Vuković je govorio i kao gost u emisiji Durmuša Dovena, jednog od najznačajnijih turskih investitora i prijatelja Crne Gore, na popularnom turskom kanalu EkoTurk. Prilikom gostovanja bilo je riječi o razvoju Crne Gore u posljednjih 15 godina, kao i o značaju turskih investicija u tom procesu. Vuković je pozvao turske državljane da dođu u Crnu Goru i kazao da se nada da će se osjećati jednako dobro kao Crnogorci u Istanbulu, Bodrumu ili Ankari", navodi se u saopštenju Glavnog grada.

Bonus video: