ZA SCENSKU TEHNIKU SKORO 3.000.000 EURA

Gradsko pozorište Podgorica - nižu se milioni i godine kašnjenja

Nabavka opreme za Gradsko pozorište u Podgorici koštaće milion eura više nego što su tvrdili iz Glavnog grada

36111 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Scenska tehnika za Gradsko pozorište u Podgorici koštaće milion eura više nego što su ranije tvrdili iz Glavnog grada.

Prema potpisanom ugovoru između Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice i konzorcijuma “TSC”, vrijednost ugovora za scensku tehniku iznosi 2.889.421 eura.

Ranije je iz Glavnog grada saopšteno da ne očekuju veća odstupanja od ugovorenog iznosa: “U vezi s ugovorenim pozicijama, ne očekujemo povećanje, tj. odstupanje od ugovorenog iznosa... Procjena je da radovi na scenskoj tehnici s opremom i namještajem iznose 1.800.000 eura”, saopštile su tada gradske vlasti.

Konzorcijum “TSC” kako se navodi u ugovoru, koji je sklopljen prošlog mjeseca, čine “Tehno gradnja” iz Pljevalja, “Svetlost teatar” iz Beograda i “Conrex” iz Podgorice, sa podugovaračima podgoričkim firmama “Geotin MNE”, “Timing”, “Fil electronics”, “IMG Montenegro” i “Roaming networks”.

Rok za nabavku i montažu scenske tehnike sa građevinsko-zanatskim, instalerskim radovima je sedam mjeseci, kako je navedeno, od dana uvođenja izvođača u radove.

“O početku radova izvođač će biti blagovremeno obaviješten od naručioca”, piše u ugovoru.

Gradnja zgrade Gradskog pozorišta otpočeta je u oktobru 2016. godine.

“Velika i mala sala objekta su završene u grubim radovima i predmet su ugovora za scensku tehniku. Radovi za scensku tehniku sa dijelom građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova su ugovoreni sa rokom završetka od sedam mjeseci nakon uvođenja u posao. Ovim radovima je obuhvaćena enterijerska obrada sala, kao i namještaj u salama (stolice). Za potpuno stavljanje objekta u funkciju preostaje još nabavka kancelarijskog namještaja”, odgovorili su “Vijestima” iz Agencije prije nepunih mjesec dana.

Na zgradi Gradskog pozorišta, kako su naveli, završeni su svi radovi na konstrukciji, zidarski, izolaterski, postavljena je čelična konstrukcija krova i odrađeni pokrivački radovi.

“U potpunosti su završeni fasaderski radovi i to na ventilisanoj fasadi, na fasadi od oblutka i demit, kao i bravarija i unutrašnja stolarija. Završeno je malterisanje svih zidova i plafona, zatim gletovanje zidova, šmirglanje i prvi sloj moleraja. Završeni su svi keramičarski radovi, postavljanje parketa i postavljanje mermera je u završnoj fazi. Suvomontažni gipsarski radovi su završeni, kao i sva pregrađivanja zidovima od gipsa”, dodali su iz Agencije.

Plafoni su, kako su istakli, završeni, osim u dijelu gdje se još spajaju instalacije.

“U toku je oblaganje kule zvučnom izolacijom – oblogom od heraklita. U toku su završni radovi na instalacijama vodovoda i kanalizacije, elektrotehničkim i mašinskim instalacijama. Takođe, u toku su radovi na uređenju lokacije oko objekta.”

Ugovor o izgradnji zgrade sa preduzećem “Cijevna komerc”, kako je ranije saopšteno, zaključen je 6. oktobra 2016. godine.

“Izvođač je zvanično uveden u posao 17. oktobra 2016. godine, a rok završetka radova bio je 17. oktobar 2018.

Zbog problema u tehničkoj dokumentaciji, odnosno u Glavnom projektu, zaključen je aneks sa novim rokom završetka radova, do 5. januara 2019”, istakli su ranije iz PG biroa.

Kako su pojasnili, planirana je i izmjena glavnog projekta scenske tehnike zbog racionalizacije i zastarjelosti opreme.

Dva puta polagali kamen temeljac

Kamen-temeljac za Gradsko pozorište, na mjestu nekadašnjeg kultnog bioskopa “Kultura” koji je srušen 2011. godine, polagan je dva puta.

Gradsko pozorište je podstanar u zgradi gdje je sala za vjenčanje na uglu Bokeške i Njegoševe ulice, a koju je gradska uprava bezuspješno pokušala da proda nekoliko puta kako bi novac bio uložen u izgradnju novog zdanja.

Prvi put radovi su ozvaničeni 19. decembra 2000. godine, a kamen-temeljac je postavljen 10. oktobra 2016. nekoliko dana uoči izbora.

Bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović kazao je da to nema veze s predizbornom kampanjom DPS-a, “jer ovo nije jedini projekat u oblasti kulture koji planiraju ili već realizuju”.

Ugovorena vrijednost radova na novoj zgradi Gradskog pozorišta iznosi 3.905.450 eura, bez scenske tehnike, opreme i opremanja enterijera.

Gradonačelnik Ivan Vuković je kazao da se izgradnja Gradskog pozorišta ne odvija zadovoljavajućom dinamikom.

Zgrada će imati veliku scenu sa 250 i malu sa 150 mjesta i ostale sadržaje potrebne za rad pozorišta.

Idejno projektno rješenje pozorišta poklonila je Glavnom gradu firma "Ing invest".

Ugovor o izgradnji zgrade s preduzećem Cijevna komerc, zaključen je 6. oktobra 2016. godine. Izvođač je zvanično uveden u posao 17. oktobra 2016. godine, a rok završetka radova bio je 17. oktobar 2018. Zbog problema u tehničkoj dokumentaciji, odnosno u Glavnom projektu, zaključen je aneks s novim rokom završetka radova, do 5. januara 2019."