"UPRAVA POLICIJE DA KONTAKTIRA OČEVICE"

Savjet: Brđanin da provjeri postupanje policajaca prilikom asistencije u kontroli ugostiteljskog objekta

"Savjet je zatražio da mu se dostavi izvještaji koji su podnijeli policijski službenici odnosno nadležne starješine zbog samog događaja a posebno o upotrebi sredstava prinude"

11650 pregleda 4 komentar(a)
Detalj sa objavljenog snimka incidenta u Podgorici, Foto: Screenshot
Detalj sa objavljenog snimka incidenta u Podgorici, Foto: Screenshot

Savjet za građansku kontrolu rada policije zatražio je od vršioca dužnosti direktora Uprave policije Zorana Brđanina da provjeri postupanje policijskih službenika Centra bezbjednosti (CB) Podgorica 2. jula 2021. godine prilikom pružene asistencije u vršenju kontrole radnog vremena ugostiteljskih objekata.

"Savjet za građansku kontrolu rada policije, postupajući po sopstvenoj inicijativi i pritužbi gospodina L.H. iz Podgorice, zatražio je provjere da li su službenici CB Podgorica postupali u skladu sa ovlašćenjima, stvarnim kapacitetima i očekivanim standardima. Savjet je upoznat da su i građani prijavili Upravi policije nedolično ponašanje grupe nepoznatih lica prema pripadnicima policije kao i “trenutak kada četiri građanina (u civilnoj odjeći) podižu policijskog službenika (u službenoj uniformi) za ruke i noge i iznose ga iz mase, odnosno, distanciraju ga”. Savjet je preporučio Upravi policije, jer to do sada nije urađeno, da neodložno kontaktiraju sve osobe koji su očevici događaja, bez obzira da li su bili slučajni prolaznici ili su bili gosti ugostiteljskih objekata", ističe se u saopštenju Savjeta.

Brđanin
Brđaninfoto: Boris Pejović

U saopštenju se dodaje da kako je ukazano da se na društvenim mrežama i u medijima pojavilo nekoliko snimaka koji djelimično rasvjetljavaju događaj kako u pogledu postupanja prema policiji ali i postupanja policije prema građanima, Savjet se interesovao kod direktora Uprave policije za brzi izgovor da li su izuzeti snimci sa svih mogućih lokacija i koliko su korisni kako za rasvjetljavanje događaja tako i za provjeru postupanja policajaca prema građanima.

"Savjet je zatražio da mu se dostavi izvještaji koji su podnijeli policijski službenici odnosno nadležne starješine zbog samog događaja a posebno o upotrebi sredstava prinude. Savjet je zatražio uvid u originalnu dokumentaciju ili kopiju iste. Savjet je od v.d. direktora policije zatražio da utvrdi da li su prilikom službene intervencije ispred ugostiteljskog objekta ili kasnije prekoračena ovlašćenja prema nekom od građana na šta ukazuju određeni snimci, da li je u konkretnoj situaciji zakazala starješinska komunikacija i odgovornost i da li je primjećuje da eventualno dolazi do tzv. plavog zida ćutanja i neprimjerene, protivzakonite, solidarnosti. Savjet je zahtijevao od direktora Uprave policije, da zbog interesa i povjerenja javnosti, kao starješina Uprave policije, odgovori na dostavljenu listu pitanja koja uključuje, između ostalog, interesovanje da li se moglo spriječiti povređivanje policijskog službenika da su primijenjena u srazmjernom mjeri sva sredsva prinude i da je kvalitetnije pripremljena intervencija i da je na vrijeme reagovala podrška prema intervenciji, da li su policijski službenici u nekom trenutku bili u opasnosti, da li su primijenjena sva sredstva prinude koja je zahtijevala data situacija i da li intervenisali službenici sa iskustvom", piše u saopštenju Savjeta.

U saopštenju piše i da se Savjet interesovao da li se Uprava policija u odnosu na konkretni događaj i dalja interesovanja javnosti, adekvatno i blagovremeno oglasila.

"Konačno, Savjet očekuje da Uprava policije profesionalno i objektivno saopšti svoje viđenje kapaciteta i postupanja konkretnom prilikom službenika Komunalne policije Glavnog grada Podgorica", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas