"Nismo saglasni sa odlukom Đukanovića da pomiluje Boškovića"

Dodaju i da je, prilikom donošenja mišljenja i konačne odluke o pomilovanju, morala da se obrati dužna pažnja na razloge zbog kojih je Osnovni sud u Podgorici Boškoviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od 30 dana

12342 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Operativni tim za zaštitu od nasilja nad ženama i nasilja u porodici nije saglasan sa odlukom predsjednika Mila Đukanovića da pomiluje Tomaša Boškovića, koji je više puta osuđivan za porodično nasilje.

To su saopštili iz tog tijela Ministarstva unutrašnjih poslova, podsjećajući da je Đukanović odluku o pomilovanju donio na osnovu mišljenja Ministarstva pravde, ljudskih i manjiskih prava, kojim rukovodi Sergej Sekulović.

Iz Operativnog tima kazali su da je Bošković nepoštovanjem sudskih odluka "u kontinuitetu grubo zloupotrebljavao roditeljsko pravo".

Kazali su i da je juče održana hitna sjednica, a da je Sekulović iznio razloge kojima se rukovodio prilikom potpisivanja mišljenja o pomilovanju.

"Mišljenje je donio smatrajući da su se desili propusti u radu nadležnih institucija, da je svrha kazne izrečene ocu djece ispunjena samom predajom djece majci, jer nije bio na izdržavanju kazne po osnovu krivične presude, već zbog neizvršenja sudske odluke, te da su se time stekli uslovi za ublažavanje kazne. On je, takođe, naveo da se njegova reakcija odnosila samo na navedeni slučaj, jer je sudska odluka izvršena. Ministar Sekulović osuđuje svaki vid nasilja, a posebno nad djecom i ženama i ukazuje na to da se sudske odluke moraju poštovati. Preporučio je da se preispita postupanje svih institucija u navedenom predmetu, u cilju njihovog budućeg efikasnog djelovanja. Posebno je istakao obavezu roditelja da postupaju u najboljem interesu djece", navode iz Operativnog tima.

Iz tog tijela kazali su da odluka Đukanovića i mišljenje Sekulovića predstavljaju kršenje člana 5 Istanbulske konvencije.

"Koji zahtijeva da se država uzdrži od učešća u bilo kakvom činu nasilja nad ženama i da obezbijedi da državni organi, zvaničnici, službenici, ustanove i drugi akteri koji nastupaju u ime države postupaju u skladu sa ovom obavezom", navode iz Operativnog tima.

Dodaju i da je, prilikom donošenja mišljenja i konačne odluke o pomilovanju, morala da se obrati dužna pažnja na razloge zbog kojih je Osnovni sud u Podgorici Boškoviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od 30 dana.

"Trebalo je konsultovati i evidenciju Uprave policije koja sadži veći broj prijava za nasilje u porodici protiv Tomaša Boškovića, njegovu kaznenu evidenciju, Mišljenje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda o ovom slučaju, kao i razloge za pokretanje postupka za izmjenu odluke suda o povjeravanju djece, koji je u toku pred Osnovnim sudom u Podgorici. Prije donošenja Mišljenja i odluke o pomilovanju, trebalo je sagledati i njene moguće negativne posledice na postupanje državnih organa u sličnim predmetima i obeshrabrujući efekat na žrtve nasilja", navode iz Operativnog tima.

Dodaju i da je taj tim u svom radu često razmatrao slične slučajeve i da je prisutna česta zloupotreba djece usmjerena na dalje vršenje nasilja i kontrole nad drugim roditeljem, najčešće majkom.

"Pored osporavanja kontakta, nasilnici se služe zastrašivanjem djece i urušavanjem pozitivne slike o drugom roditelju, što za posljedicu često ima strah i odbijanje djece da prihvate kontakt s majkom, poput situacije koja se uočava na snimku koji su podržavaoci Boškovića nezakonito i s namjerom plasirali u javnost, što zahtijeva odgovarajuću reakciju nadležnog tužilaštva", navode iz Operativnog tima.

U slučajevima osporavanja kontakta djece i nenasilnog roditelja, kako navode, mjeri se danima i to je posebno slučaj ako su djeca mlađeg uzrasta.

"Navedeni slučaj mora biti predmet detaljne analize, koja će omogućiti da se precizno identifikuju propusti u funkcionisanju pojedinačnih institucija i ukupnog sistema zaštite od nasilja, naročito kada su djeca žrtve i svjedoci, nakon čega je potrebno izdati jasne smjernice institucijama i obezbijediti praćenje i odgovornost svih učesnika u postupcima", kazali su iz Operativnog tima.

Bonus video: