Rezultati stoje iza Centra za stručno obrazovanje i Zavoda za školstvo

"Mišljenja pojedinaca o radu Centra, koja su neutemeljena i neargumentovana, a koja dolaze od strane onih koji nijesu dio sistema stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, ne smatramo relevantnim"

1610 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Ministarstva u kojoj je i Zavod za školstvo
Zgrada Ministarstva u kojoj je i Zavod za školstvo

Povodom izjave predsjednika podgoričkog Odbora Sindikata prosvjete Slobodana Savovića, objavljene prije dva dana u tekstu pod nazivom: „Ugovorcima se konačno ne prekida angažman“, reagovali su Zavod za školstvo i Centar za stručno obrazovanje.

“Centar za stručno obrazovanje, već 18 godina obavlja razvojne, savjetodavne, istraživačke, stručne poslove, kao i poslove na utvrđivanju i obezbjeđivanju kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada iz oblasti stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Rezultati realizovanih aktivnosti Centra za stručno obrazovanje, prepoznati su na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, a često se navode kao primjer dobre prakse u stručnom obrazovanju i obrazovanju odraslih.

Predstavnici sindikata su članovi najznačajnijih stručnih tijela čiji je osnivač Vlada, saradnici na izradi mnogih dokumenata u oblasti stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, kao i učesnici velikog broja aktivnosti i događaja u organizaciji Centra za stručno obrazovanje i u prilici su da ukažu na nedostatke i utiču na njihovo otklanjanje, što je Centar do sada uvijek uvažavao. Međutim, mišljenja pojedinaca o radu Centra, koja su neutemeljena i neargumentovana, a koja dolaze od strane onih koji nijesu dio sistema stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, ne smatramo relevantnim. Centar je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima i razmjenu mišljenja o svim pitanjima koja mogu doprinijeti unapređenju oblasti stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih“, poručili su iz CSO.

"Uputiti poziv za redefinisanje uloge Zavoda i izjaviti da, kao institucija obrazovnog sistema Crne Gore, ne daje nikakav doprinos obrazovnom sistemu i samo šteti ugledu crnogorskog školstva, može samo gospodin Savović, poznat po iznošenju paušalnih procjena i u stručnom smislu neargumentovanih stavova. Zavod je koncipiran po standardima sličnih institucija u Evropskoj uniji. Bavimo se javnim poslom, od javnog interesa, pa je u redu da nas kritikuju, ili bolje, promišljaju kritički, dobronamjerno, argumentovano... Promišljanja i izjave gospodina Savovića nijesu ni kritičke ni argumentovane, a o dobrim namjerama da i ne govorimo. U njima prepoznajemo njegovu preveliku ambiciju da se na ovakav način nametne kao kandidat za nove funkcije u obrazovnom sistemu. O rezultatima rada Zavoda, najmanje su pozvani da sude oni iza kojih ne stoje stručne reference i rezultati. Još jednom ćemo gospodinu Savoviću uputiti savjet da se više posveti stručnom usavršavanju i napredovanju, ne bi li svoju nastavničku profesiju mogao obavljati kvalitetnije i biti za ugled crnogorskom školstvu“, zaključili su iz Zavoda.

Bonus video: