STANJE PROSTORNOG PLANIRANJA

Odbor će saslušati ministre Mitrovića i Stijovića

Inicijativu za kontrolno saslušanje Mitrovića pokrenule su poslanice koalicije "Crno na bijelo" Suada Zoronjić i Božena Jelušić

7522 pregleda 8 komentar(a)
Mitrović, Foto: Luka Zeković
Mitrović, Foto: Luka Zeković

Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje odlučio je da održi saslušanje ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratka Mitrovića o osnivanju državnog Zavoda za prostorno planiranje i urbanizam i stanju prostornog planiranja u Crnoj Gori.

Inicijativu za kontrolno saslušanje Mitrovića pokrenule su poslanice koalicije "Crno na bijelo" Suada Zoronjić i Božena Jelušić.

Odbor je podržao i saslušanje ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića.

Mitrović će biti saslušan 19, a Stijović 23. jula.

Jelušić je kazala da je Mitroviću već upućivala poslanička pitanja, ali i da i dalje ne znamo po kojoj viziji Mitrović upravlja sa prostornim planiranjem države.

"Zakon o prostornom planiranju je prethodio Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Mitrović je imao obavezu da po preuzimanju funkcije krene na izradu novog Zakona o prostornom planiranju. Nakon toga, prostorni plan mora jasno da kaže kuda Crna Gora mora da ide. Imali smo najavu da počinju konsultacije za izradu nacrta prostornog plana, a da nismo ni promijenili zakon. Rok je sad produžen jer očigledno ministarstvo nije dalo značaj tome, a posle Ustava, riječ je o drugom dokumentu. Ne znamo ni kakav je status prostornog plana i plana generalne regulacije", navela je Jelušić.

Zamjenik predsjednika Odbora Genci Nimanbegu podržao je inicijativu za saslušanje Mitrovića.

"Stojim potpuno iz riječi koje su se čule. To smo viđeli i ranije, naš Odbor nema nijedan zakonski predlog iz ovog ministarstva što jasno pokazuje da su protraćili sedam mjeseci. Vaša koalicija se obavezala da će vrštiti decentralizaciju vlasti, ali izgleda da su eksperti u ministarstvu nemaju princip demokratičnosti. Cijenim da ne možemo viđeti program Vlade na osnovu tvitova, već na osnovu dokumenata", rekao je Nimanbegu.

Nimanbegu je takođe pokrenuo inicijativu za kontrolno saslušanje Stijovića zbog zahtjeva proizvođača mlijeka koji su dva puta protestovali ispred Vlade i Skupštine.

Mljekari smatraju da raniji predlog da se isplati po dva centa za svaki litar prerađenog i otkupljenog mlijeka za jun i jul neće riješiti nagomilane probleme u ovoj oblasti i kao minimum za subvencije predlažu povećanje za pet centi po litru otkupljenog mlijeka, jer su već na granici rentabilnosti.

Preporučujemo za Vas