Sakupili preko 13,2 hiljade tona otpada

Prikupljena je i 12,1 tona PET ambalaže, te 0,2 tone aluminijumskih limenki, kao i dvije tone starih automobilskih guma.

3812 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Komunalno preduzeće Tivat je tokom prošle godine sakupilo i na sanitarnu deponiju Možura kod Bara odvezlo ukupno 7.475 tona miješanog komunalnog otpada.

Tivatsko Komunalno jedno je od rijetkih sličnih preduzeća u državi koje obavlja djelimičnu selekciju i reciklažu otpada, odnosno njegovo separatno sakupljanje. Na taj način odvajaju se i na dalju preradu u sistemu reciklaže šalju papir, karton, limena ambalaža i staro gvožđe. Tokom prošle godine na taj način su tivatski komunalci sakupili i na dalju preradu uputili 157,55 tona papira i kartona, 4,5 tona miješanih metala, te 1,2 tone plastike.

Prikupljena je i 12,1 tona PET ambalaže, te 0,2 tone aluminijumskih limenki, kao i dvije tone starih automobilskih guma.

Sa cijelog područja opštine Tivat iz parkova i s drugih javnih zelenih površina, ali i iz privatnih bašti, komunalci su lani sakupili i na deponije, odnosno kompostanu u Kavču, odvezli ukupno 3.650 tona zelenog otpada. Sakupljeno je i 1.914 tona kabastog otpada koji je takođe u većoj mjeri recikliran ili upotrijebljen kao ogrijev, a komunlaci su lani prikupili i na odgovarajuće deponije odvezli i ukupno 18,4 tona građevinskog otpada.

Komunalno preduzeće Tivat lani je nastavilo s dugogodišnjom praksom proširivanja mreže posuda za odvajanje frakcija otpada. U tom cilju izgrađeno je šest novih kontejnerskih mjesta za po dva do četiri kontejnera za otpad kapaciteta po 1,1 kubik, izrađeno je pet novih metalnih boksova kapaciteta od jednog do tri kubika za odlaganje kartona, te postavljeno šest novih metalnih mreža-kocki od po kubik, namijenjenih za sakupljanje PET amblaže.

Komunalno je nastavilo i učešće u u akciji “Čep za hendikep“, kako bi se obezbijedila nabavka invalidskih pomagala koja ljudima, uskraćenim za nesmetano kretanje, u velikoj mjeri olakšavaju život.

Bonus video: