Budžet ŽICG-a ode na sudske troškove

Desetak funkcionera ŽICG i činovnika Ministarstva saobraćaja mjesečno u Komisiji pojedinačno prihoduju preko 240 eura
158 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2017. 21:11h

Sudski sporovi radnika protiv Željezničke infrastrukture Crne Gore koštaće to preduzeće najmanje 5,3 miliona eura, što je milion eura manje od ovogodišnje budžeta preduzeća - 6,8 miliona.

Iz tog preduzeća nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” ko je odgovoran za ovakvo poslovanje. To što ŽICG duguje skoro 2,5 miliona po osnovu poreza i doprinosa po osnovu zarada, a što je zvanični podatak Poreske uprave iz oktobra ove godine, te što će je sudski sporovi iz radnog odnosa koštati preko pet miliona eura, ne smeta rukovodstvu da svakog mjeseca primi naknadu po osnovu članstva u Komisiji za realizaciju infrastrukturnih projekata.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, u ovom tijelu je 10-ak funkcionera ŽICG i činovnika iz Ministarstva saobraćaja, koji mjesečno po tom osnovu pojedinačno prihoduju više od 240 eura. To je godišnje oko 30.000.

Iz ŽICG su potvrdili “Vijestima” da preduzeće ima “implementaciono tijelo koje radi na realizaciji infrastrukturnih projekata željezničke infrastrukture i za ove poslove primaju redovna lična primanja”.

Nijesu odgovorili na pitanje ko su članovi Komisije, o kojim projektima brinu, te kolike su im naknade.

Oni takođe potvrđuju da će dugovi prema radnicima, po sudskim presudama, biti veći od pet miliona eura.

“Budžet za 2017. je 6,8 miliona. Od 2008. do 2013. pokrenuto je više sporova pred sudom za isplate naknada štete iz radnog odnosa- naknade za prevoz, za startni dio zarade, angažovanja u nadzorima za realizaciju infrastrukturnih projekata, prekovremeni rad, rad u raznim komisijama...Do sada je, po osnovu sudskih sporova iz radnog odnosa od 2013. do kraja septembra 2017. isplaćeno 1,8 miliona eura, a ukupan očekivani trošak ukoliko ostanu na snazi presude Višeg i Vrhovnog suda će iznositi 5,3 miliona eura”, saopštili su iz ŽICG.

Na pitanje ko je odgovoran za toliko sudskih sporova radnika protiv preduzeća, oni navode da su nastala za period od 2008. do 2012. i da će “svakako nepovoljno uticati na poslovanje kompanije u narednom periodu”.

Prema izvještaju revizora o poslovanju ŽICG u 2016. kratkoročne i dugoročne obaveze ove kompanije su 50,2 miliona eura.

“Vijesti” su prije dva dana objavile da Specijalno državno tužilaštvo provjerava kako su čelnici Željezničke infrastrukture u januaru podijelili više od 330.000 eura nekolicini rukovodilaca preduzeća.

U prijavi piše da je menadžment odobrio isplatu novca za stanove i dugogodišnjim šefovima u preduzeću Milovanu Strunjašu, Ratku Stijepoviću, koji već imaju riješeno stambeno pitanje, te Zoranu Pavićeviću, Tatjani Bulatović...

Tvrde da nemaju stanove, a u katastru piše drugačije

Iako je iz kabineta Željezničke infrastrukture saopšteno da su netačne informacije “Vijesti” da njeni rukovodioci imaju stanove i kuće, a dobili su novac za nove stanove, evidencija Uprava ze nakretnine pokazuje suprotno.

Takođe, iz ŽICG-a imaju dilemu ”po čijem nalogu” novinar provjerava listove nepokretnosti, kako tvrde, njihovih službenika. Obaveza je novinara da provjerava činjenice, a katastarske evidencije su javni podatak. Ukoliko rukovodstvo ŽICG-a to ne zna, neka se obavijesti umjesto da nam izmišlja “naloge”.

Galerija

Bonus video: