Žabljačani zadovoljni, Kolašinci brinu

U Kolašinu su trenutno najbrojniji domaći gosti, dok su u gradu pod Durmitorom jun obilježili posjetioci iz Izraela, regiona, Rusije, Ukrajine, Kazahstana...

5195 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Željko Pejović
Foto: Željko Pejović

Oko 70 odsto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu bilježe na Žabljaku za desetak dana jula.

To je, kaže direktorica Turističke organizacije (TO) Vanja Krgović Šarović “jako dobar rezultat, s obzirom na epidemiološku situaciju”.

Znatno manje razloga za zadovoljstvo je u Kolašinu, gdje je trenutna popunjenost hotelskih kapaciteta oko 60 odsto, ali je znatno manje turista u privatnom smještaju.

U Kolašinu su trenutno najbrojniji domaći gosti, dok su na Žabljaku jun obilježili posjetioci iz Izraela i regiona, Rusije, Ukrajine, Kazahstana… Ovih dana, objašnjava Krgović Šarović, karakterističan je priliv turista iz Poljske, Češke, Slovenije…

Direktor kolašinske TO Aleksandar Vlahović kaže da u gradu najčešće borave organizovane grupe, odnosno učesnici seminara ili sportske ekipe.

Navodi da strani gosti čine oko petinu ukupnog broja turista koji trenutno ljetuju u tom gradu.

“Evidentan je i porast broja individuilanih rezervacija. Od inostranih gostiju najviše ih je iz Izraela, a osim njih, imamo goste iz Rusije, Slovenije i zemalja regiona. Najave do kraja avgusta su dobre, ali većina grupa koja je najavila svoj dolazak zahtijeva izuzetno fleksibilnu otkaznu politiku”, kaže za “Vijesti” Vlahović.

On objašnjava da individulani gosti rezervišu smještaj nekoliko dana prije dolaska. Zbog svega toga uspješnost turističkog ljeta, prema Vlahovićevim riječima, teško je predvidjeti.

Kolašinski turistički poslenici narednih mjeseci neće imati mnogo koristi od onih koji ljetuju sa vaučerima koje je dodijelila Vlada prosvjetnim i zdrastvenim radnicima - od ukpno 130 registrovanih izdavaoca smještaja u Kolašinu, za učešće u tom programu prijavilo se svega sedam.

Vlahović, međutim, kaže da je potpisan i ugovor sa Fondom PIO, pa su očekivanja da će se značajan broj penzionera odlučiti za ljetovanje u Kolašinu.

“Svi koji se odluče da posjete naš grad mogu uživati u aktivnom odmoru i netaknutoj prirodi i na kvalitetan način mogu ispuniti svoj boravak. Od NP Biogradska gora, panoramskih vožnji žičarom na Ski-centru Kolašin 1600, brojnim pješačkim i biciklističkim stazama, posjeti botaničkoj bašti, različitim aktivnostima koje organizuju turističke agencije iz Kolašina…”, ističe Vlahović.

Prema njegovim riječima, “svi izdavaoci smještaja su pripremili izuzetno povoljne paket aranžmane za ovo ljeto”.

Ohrabruju i najave vezane za održavanje manifestacija u narednom periodu. U toku je Košarkaški kamp, a najavljene su brojne sportske i kulturne manifestacije, poput fubalskih turnira, Bjelasica ultra-trail trke, biciklističkog maratona na planini Sinjajevini...

Nakon prošlogodišnje pauze, biće održan i Festival alternativnog teatra “Korifej”.

Centar za kulturu nudi raznovrstan program tokom cijelog ljeta.

Krgović Šarović kaže da “trend porasta noćenja očekujemo od polovine jula, pa nadalje, kada je i glavni špic turističke sezone“.

“Nemamo rani buking, pa ne možemo dati precizne informacije o popunjenosti kapaciteta u špicu sezone. Cijene su uglavnom na nivou prethodnih godina. U pojedinim hotelima imamo nešto niže cijene, ukoliko se radi o porodicama i boravku dužem od tri noći“, rekla je ona.

Gosti Žabljaka ovog ljeta, prema njenim riječima, uglavnom se odlučuju za luksuznije opremljen smještaj, ili boravak u izolovanim seoskim područjima.

Adut i ljetnje skijanje

Nekoliko zaljubljenika u zimske sportove pokazali su da se i u julu može skijati. Alpinista Željko Pejović sa prijateljima, provog dana jula skijao je na Sinjavini. Snijega, kaže on, ima još i na Komovima.

“S obzirom da je prethodna zima bila jedna od najboljih kada je u pitanju količina padavina, ali i činjenici da je proljeće počelo sa temperaturama ispod prosjeka, zima se u planinama produžila. U nekim djelovima ni najstariji mještani ne pamte da se toliko dugo snijeg zadržao kao ove godine. Zbog svega navedenog, znali smo da će skijanje biti izvodljivo. Odlučili smo se za Sinjavinu, iako su i Komovi imali poprilično snijega. Međutim, svake godine na Komovima završimo sezonu skijanja, pa smo htjeli malo da promijenimo“, priča Pejović.

On podsjeća da se i na Prokletijama, kao i na djelovima Durmitora, snijeg zna zadržati i do jeseni.

Pejoviću su društvo u “ljetnjem skijanju“ pravili Đoko Đinović i Andrija Šćepanović. Do snijega je trebalo pješačiti oko 3,5 kilometara.

“Toliko traje pješačenje do kuloara u Gradišta, koji je bio pun snijega. Na ovaj način htjeli smo i da pokažemo koliko je naša zemlja raznovrsna i lijepa u svim godišnjim dobima. Nadam se da smo uspjeli da privučemo pažnju i na zanimljiv način promovišemo i kolašinsku turistički ponudu“, kaže Pejović.

Bonus video: