Štitimo budžet od fantomskih poslova

Reagujući na optužbe “Lovćen filma”, Plamenac saopštio da je gradska kasa bila meta mnogih kontroverznih biznismena...

6086 pregleda 1 komentar(a)
Plamenac, Foto: Vuk Lajović
Plamenac, Foto: Vuk Lajović

Sekretar za zaštitu imovine Opštine Budva Nikola Plamenac odbacio je optužbe “Lovćen filma”, te ponovio da je ugovor koji je bivše rukovodstvo napravilo za bioskop nanijelo štetu gradu.

Reagujući na tekst “Nemar i tvrdoglavost skupo koštaju Opštinu”, Plamenac je kazao da je “budžet grada u prethodnom periodu bio meta mnogih kontroverznih biznismena koji su u sprezi s vlasti ugovarali fantomske milionske poslove bez pokrića”.

“Ispred Sekretarijata za zaštitu imovine, koji je prozvan u tekstu predstavnika “Lovćen filma”, moram da reagujem na iznesene neistine. Ovaj Sekretarijat nije zadužen niti nadležan za izvršavanje obaveza po ugovoru između Opštine i Lovćen filma, niti je obrisao ugovornu obavezu iz budžeta prema Lovćen filmu, već može samo da daje informacije i mišljenja o postupcima u vezi s istim”, naveo je Plamenac u reagovanju.

On je ocijenio da je tragikomično da su predstavnici “Lovćen filma” zabrinuti za budžet Opštine iz koga godinama na nezakonit način izvlače stotine hiljada eura.

“Trenutno s firmom “Lovćen film” vodimo nekoliko sudskih postupaka, kao i postupak koji u ime Opštine vodi posebna advokatska kancelarija za utvrđenje ništavosti ugovora, koji je još daleko od pravosnažne presude. Mišljenja sam da je navedenim ugovorom i njegovim aneksom nanijeta šteta Opštini po više osnova. Zaključeni su suprotno odlukama Skupštine Opštine Budva i tenderske komisije, zbog čega sam, nakon uputa suda u jednom od postupaka, podnio krivičnu prijavu protiv umiješanih lica. O kakvom je poslu riječ govori i činjenica da ugovorene subvencije Opštine nikada nijesu regularno naplatili, već su sve naplaćivali prinudnim putem, blokadom računa Opštine i to nezakonito izdatim blanko mjenicama.”

Kako je dodao, na taj način naplatili su čak i naknade za dvije posljednje godine ugovora koji je zaključen na rok od 20 godina, do 2034. Naknade za 19. i 20. godinu važenja ugovora, u iznosu od blizu 400.000 eura, naplatili su, u skladu s aneksom ugovora, 17 godina unaprijed, navodi on.

“Evo još jednog zanimljivog primjera – u ugovoru s firmom “Lovćen film”, između ostalog, nezakonito je nametnuta obaveza Opštini da plaća manifestaciju Cinema city, suprotno odluci Skupštine, zbog čega tenderska komisija nije htjela ni da ga razmatra. Uprkos takvoj odluci tenderske komisije, narednim ugovorom obavezali su Opštinu i opštinsku JU Grad teatar da zajedno plaćaju 180.000 eura na godišnjem nivou u sljedećih pet godina, za festival koji nije, niti će biti održan. Kao organizator programa navedena je kontroverzna firma Copyright, članica budvanske Organizovane kriminalne grupe, potpisnica sporazuma o priznanju krivice za kriminalno poslovanje i nanošenje štete budžetu Opštine u iznosu od 3,8 miliona eura, za naplatu reklamne robe koja nikada nije isporučena.”

Ističe da, po već oprobanom receptu, tadašnje rukovodstvo nije platilo prvu ratu subvencije u roku, nakon nekoliko opomena “Lovćen film” poslije 20 dana raskida ugovor, a potom slijedi tužba za naknadu štete i izgubljene dobiti, u iznosu od više od pola miliona eura.

“Protiv ovakvih radnji borimo se u jednom od sudskih postupaka. Sekretarijat za zaštitu imovine vodi neprestanu borbu za očuvanje intreresa Opštine čiji je budžet u prošlom vremenu bio meta mnogih kontroverznih biznismena koji su u sprezi s vlastima ugovarali milionske fantomske poslove bez pokrića. Vjerujemo da će se nakon usvojenih izmjena Zakona o tužilaštvu, steći uslovi da nas u tome podrže tužilaštvo i sudovi, kako bi se stalo na kraj ovoj kriminalnoj praksi koja je do sada više puta bezuspješno procesuirana.”

Bonus video: