Laušević: Vakcine sprečavaju oboljenja

Ljekari su poručili da vakcinacija znači odgovornost prema sebi, ali i prema drugima, te da su neželjene reakcije nakon primljene vakcine uglavnom slabe i sve rjeđe, što znači da su benefiti veći od rizika
136 pregleda 0 komentar(a)
Insititut za javno zdravlje
Insititut za javno zdravlje
Ažurirano: 18.11.2017. 15:40h

Građanima treba pružiti pravu informaciju, jer jedino tako mogu donijeti ispravnu odluku kad je u pitanju vakcinacija, kazao je juče Dragan Laušević iz Instituta za javno zdravlje, tokom razgovora sa novinarima.

On je pojasnio da je velika razlika između malih i ovčjih boginja, iako se prenose na isti način. “Svake godine imamo dvije do pet hiljada slučajeva ovčijih boginja, ali ne i malih, zahvaljujući vakcinaciji”, pojasnio je on. Istakao je da da vakcine spašavaju živote, sprečavaju obolijevanje, umanjuju invaliditet ali i smanjuju troškove.

Doktor Senad Begić ocijenio je da su roditelji jako zabrinuti u vezi sa sastavom vakcina, a da se tačni podaci mogu naći na sajtovima najpoznatijih univerziteta poput Univerziteta Oksford, i na sajtovima vladinih agencija.

“Tiomersal je konzervas o kome se mnogo pričalo jer se radi o organskom jedininjenju žive. Tiomesal je povučen iz svih vakcina 2010, a od tada broj slučajeva autizma raste, što dokazuje da ovaj konzervans nije bio uzročnik te bolesti...”, kazao je Begić.

Ljekari su poručili da vakcinacija znači odgovornost prema sebi, ali i prema drugima, te da su neželjene reakcije nakon primljene vakcine uglavnom slabe i sve rjeđe, što znači da su benefiti veći od rizika.

Prema posljednjim podacima iz Srbije, koje je juče prenijela agenicja Mina, u 147 slučajeva malih boginja, 89 odsto osoba je nevakcinisano.

Bonus video: