Vuković položio vijenac na spomenik Ljubu Čupiću: 13. jul je datum koji spaja i okuplja sve naše građane

Kako je istakao, i nakon 80 godina od ustanka u Crnoj Gori, o kome su izvještavali mediji širom svijeta, važno se podsjetiti ideala za koje su naši preci znali živjeti i ginuti

7090 pregleda 17 komentar(a)
Vuković, Foto: Svetlana Mandić
Vuković, Foto: Svetlana Mandić

Povodom Dana državnosti Crne Gore i Dana ustanka, predsjednik Skupštine Opštine (SO) Nikšić, Nemanja Vuković, položio je vijenac na spomenik Ljubu Čupiću i čestitao građanima Nikšića i Crne Gore 13. jul, Dan državnosti i 80 godina od ustanka.

"13. jul je datum koji spaja, koji okuplja sve naše građane, ali i koji ima značajnu simboliku i koji je duboko ukorijenjen u biću i istoriji i Crne Gore i našeg naroda", kazao je Vuković.

Nemanja Vuković
foto: Svetlana Mandić

Kako je istakao, i nakon 80 godina od ustanka u Crnoj Gori, o kome su izvještavali mediji širom svijeta, važno se podsjetiti ideala za koje su naši preci znali živjeti i ginuti.

Nemanja Vuković
foto: Svetlana Mandić

"To su ideali slobode, antifašizma, jedinstva i zajedništva. I kao što su naši preci znali kako se za slobodu i mir živi i mre, tako su znali da u slobodi i miru žive i stvaraju. Na tim postulatima i naša generacija ima obavezu, u vremenu mira i slobode, da radi i stvara bolju budućnost i našoj i generacijama koje dolaze", poručio je predsjednik SO Nikšić.

Istorijski značaj Berlinskog kongresa, na kojem je priznata nezavisnost našoj državi, kazao je Vuković, obavezuje nas da na temeljima sloge, jedinstva i zajedništva, ponosni na našu slavnu istoriju, gradimo bolju budućnost našoj i generacijama koje dolaze.

"Osmijeh Ljuba Čupića, herojski podvizi i borba hiljada ustanika, 13. jul učinili su vječnim i neprolaznim, a o ustanku u našoj zemlji izvještavali su mediji širom svijeta diveći se malobrojnim, ali ponosnim i prkosnim sinovima i kćerima Crne Gore. Stoga sam, više nego ikada uvjeren da samo zajedno, ujedinjeni u različitostima, na temeljima jedinstva i međusobnog poštovanja možemo izgraditi bolje i prosperitetnije društvo. To je naš dug prema precima, ali i naša obaveza prema potomcima", poručio je predsjednik SO Nikšić

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941. kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Povezani članci

13. Jul 2021.

Crna Gora obilježava 13. jul - Dan državnosti

Bonus video: