Jesenja fešta: Šta se sve može proizvesti od nara, kake, rogača, maginje,…

Organizaciju Jesenje fešte je podržala Turistička organizacija Herceg Novi, logističku pomoć pružaju opštinske službe i preduzeća
339 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2017. 14:24h

“Jesenja fešta” kojom organizatori zaokružuju ovogodišnji stađunski ciklus, danas je bogatom, raznovrsnom i zanimljivom ponudom izazvala veliko interesovanje Novljana i turista.

Na ovoj tematskoj svetkovini inspirisanoj godišnjim dobom bogatim plodovima koji uspjevaju na području Boke, predstavili su se proizvođači džemova, sokova, likera, rakije, začinskog bilja, prirodne kozmetike, suvenira, rukotovorina.

Milina Kovačević iz NVO Ruke koji su organizatori fešte ističe da je njihova namjera da podsjete na tradiciju, druženje na ulicama, probude ponovo, makar na kratko, duh entuzijazma u gradu i oživje zajednicu , naišla na dobar prijem i odaziv.

“S obzirom da je ovo naša deseta stađunska fešta odlučili smo da je smjestimo na lokaciju na kojoj je sve počelo - u centru Herceg Novog, u pješačkoj zoni Njegoševe ulice uz novska gvožđa ili šipke gdje su se Novljani nekad svakodnevno okupljali. To je spojeno sa našim stalnim animiranjem na kreativnost u slobodnom vremenu i to kroz razne oblike primjenjenog stvaralaštva, a kroz stađunske fešte i kroz gastronomiju”, objasnila je Kovačević. Ona je istakla da su imali i “slatki sto” na kome su se smjenjivali poslastičari, hotelijeri i drugi koji su prodavali delcije sa coćem koje uspijeva u ovo doba godine u Boki. Prihod je namijenjen za liječenje djece sa zdravstvenim problemima. Kovačević za početak iduće godine najavljuje “Feštu od naranče “.

Na prirodnjačkom stolu bili su izloženi plodovi koji u hercegnovskom kraju uspijevaju u ovo doba godine. šipak, nar ili mogranj, mandarine, rogač, žižula, košćela, kostanj, maginje, kake, kivi, da bi se djeca, ali i odrasli upoznali sa njihovim svostvima. Posjetioci su bili najviše zainteresovani za maginje (lat. Arbutus unedo) plod bogat vitaminom C od kojih se prave dzemovi i rakija. Inspirisana je godišnjim dobom bogatim plodovima koji uspjevaju na području Boke : koje promovišu i na fešti Primavera, Fešti na skalama i Maloj fešti od naranče tokom proljeća, ljeta i zime.

Porodica Radman prisutna je na svim novskim feštama sa njihovim medom i preparatima od meda koje preporučuju za poboljšanje imuniteta, liječenje od anemije i drugih bolesti.

NVO Novska kredenca od zaborava čuva stare recepte, ali i isprobava nove recepture. Danas su izložile arancine, likere od divljeg šipka ,od suve smokve, od maline bez cukra, ali i džemove i od bundeve, kaka( japanska jabuka) i naranadža.

Džemove su izložile i vrijedne žene iz NVO Bonaca , a njihova predsjednica Dušanka Dević hvali sok od cvekle, limuna i mrkve bez konzervansa koji “ pročišćava organizam”.

Posjetioci su mogli da probaju različite likere iz kužine Nina . Ove godine svima je najinteresantniji bio liker od masline koji je “odležao” tri godine u njegovojh konobi. A Miodrag Ugrinović iz firme Drijen predstavio je vino od drijena, nara i aronije. .Ističe da voće od kojih pravi vino ne tretira hemijski i da planira da u budućnosto proizvodi isključivo organska vina.

Među zanimljivim suvenirima i riukotvorinama isticale su se lutke trinaestogodišnje Marije Uredšić . “ Vidjela sam kako slične lutke pravi moja rodica, mama mi je u početku pomogla da savladam tehniku, a sada ih pravim sama. Za jednu lutku potrebna su mi dva tri dana”, kaže Marija.

Uz pohvale za za idejnost i entuzijazam , Srećko Vučinić organizatorima zamjera što Fešta nije bila dovoljno prepoznatljiva po temi koja je najavljena, a to su jesenji plodovi. “ Pomalo je ličila na duruge fešte koje su nam priredili ljetos i proljetos”, kaže Vučinić.

U saradnji sa likovnom radionicom Srednje škole "Ivan Goran Kovačić" organizovana je izložbu radova na temu Šipak i plodovi jeseni, a đački radovi izložerni su u izlozima novskih prodavnica.

Organizaciju Jesenje fešte je podržala Turistička organizacija Herceg Novi, logističku pomoć pružaju opštinske službe i preduzeća.

Cjelogodišnji projekat Stađunske fešte Udruženja Ruke podržavaju Nacionalna turistička organizacija i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore.

Galerija

Bonus video: