Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor godinama radi bez upotrebne dozvole

Iako funkcioniše tek nepunih pet godina, skupo plaćeno moderno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Tivta i Kotora ima dosta problema

10649 pregleda 5 komentar(a)
Postrojenje na Klačini u Krtolima kod Tivta, Foto: Siniša Luković
Postrojenje na Klačini u Krtolima kod Tivta, Foto: Siniša Luković

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor (PPOV) kojim rukovodi istoimena firma u vlasništvu dva grada, tokom prošle godine je na tretman primilo ukupno 2.690.712 kubika neprerađene otpadne vode. To je za nešto preko 532 hiljade kubika, ili oko šestinu manje nego 2019. godine, što je još jedan dokaz loše prošlogodišnje turističke sezone zbog pandemije kroonavirusa i sa time smanjenje potrošnje vode i proizvođenja otpadnih voda u turističkom sektoru dva grada.

Od količina koje je PPOV na Klačini preradilo u prošloj iodini, 45 odsto ili 1.218.719 kubika je stiglo iz Tivta, a 55 odsto ili 1.471.993 kubika iz Kotora. Nakon tretmana tzv. SBR tehnologijom u postrojenju na Klačini, prečišćena otpadna voda se ispušta u more preko podmornog ispusta u zalivu Trašte. Zbog smanjenog priliva otpadnih voda na prečišćavanje, PPOV je lani proizvelo i znatno manju količinu kanalizacionog mulja kao nusprodukta procesa prečišćavanja. Mulja je lani bilo 944,53 tone, a njegovo odvoženje i odlaganje u Albaniju, PPOV je partnerima iz te države platilo skoro 80 hiljada eura.

Prema izvještaju o radu PPOV za 2020, analize koje su kontinuirano vršene pokazale su da PPOV zadovoljava sve standarde kada je u pitanju kvalitet prečišćavanja otpadnih voda, odnosno da se ne nakon tretmana u postrojenju, one u more ispuštaju sa parametrima koji su svi daleko ispod maksimalno dozvoljenih limita za tu kategoriju voda. Problem koji PPOV ima, međutim, odnosi se na povećan sadržaj morske soli u kanalizacionom vodama, posebno onima iz Kotora koje dolaze na tretman, a koje se ne mogu eliminisati u konačnoj prerađenoj otpadnoj vodi da bi se ona nesmetano mogla koristiti za zalivanje budučih golf terena na Luštici kao što je to prvobitno bilo planiranmo. Inače, PPOV koje zapošljava osam radnika je prošle godine imalo ukupne prihode od 389.275 eura što je 93,4% plana jer je računalo da će ta firma za 2020. na ime dotacija za rad, iz budžeta opština Tivat i Kotor dobiti ukupno 416.600 eura. Ukupni poslovni rashodi ove firma lani su iznosili 372.232 eura. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kapaciteta 75.000 ekvivalent-stanovnika, vrijedno 10,25 miliona eura, sagradila je 2016. njemačka firma WTE koja je njime i upravljala do jula prošle godine kada je te poslove preuzela kotorsko-tivatska firma PPOV.

Uprkos tome što radi već nekoliko godina, postrojenje na Klačini još nije dobilo upotrebnu dozvolu jer njegov tehnički prijem još nije završen. Firma “Nik Com“ iz Nikšića koja je bila angažovana za obavljenje poslova tehničkog prijema, prvobitno je dostavila izvještaj o tome da su svi radovi na izgradnji PPOV izvedeni kvalitetno i stručno u skladu sa važećim propisima i standardima, da bi kasnije dostavila nove izvještaje koji ukazuju na niz nedostataka koje po njima ima ovo skupo plaćeno postrojenje.

“Tehnički prijem postrojenja postaje ozbiljan prioblem i neizvjesno je kada će biti završen“, naveo je u izvještaju o radu PPOV za 2020. izvršni direktor te firme Radoje Vučević.

Završetak tehničkog prijema uslov je da PPOV zvanično dobije upotrebnu dozvolu bez koje ono radi već skoro pet godina, kao i tzv. vodnu dozvolu. Uprkos tome što nije prošlo tehnički prijem niti ima upotrebnu ni vodnu dozvolu, tivatsko-kotorsko PPOV je lani od Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (RAE) dobilo licencu za upravljanje komunalnim vodama - upravljanje i rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i zvaničnu saglasnost RAE na cijenu usluga prečišćavanja otpadnih voda od 0,1986 eura po kubiku, a po kojem će ono tu uslugu naplaćivati tivatskom, odnosno kotorskom preduzeću Vodovod i kanalizacija. RAE je stoga PPOV-u odobrio regulatorni priohod i troškove poslovanja za 2021. godinu u ukupnom iznosu od 672-700 hiljadu eura, od čega je 592.700 eura odobreni regulatorni prihod od dva opštinska vodovoda za prečišćavanje planiranih ukupno 2,98 miliona kubika otpadnih voda, a 80.000 eura dotacija za investiciono održavanje postrojenja koju će iz svojih buđžeta uplatiti opštine Tivat i Kotor. Kompanija PPOV kako se navodi u Vučevićevom izvještaju, ima velike probleme sa nedostatkom sredstava za pravovremeno održavanje opreme na postrojenju i nabavku odgovarajuće količine rezervnih djelova.

Zanimljivo je da je iako je samo postrojenje staro nepunih pet godina i iako je njime u većini tog vremena upravljala njemačka firma WTE koja ga je i izgradila, ono već sada ima velike tehničke probleme sa opremom. Izvršni direktor Radoje Vučević u svom izvještaju naglašava da je “u dosadašnjem radu postrojenja problem predstavljalo stanje opreme, prvenstveno zbog neadekvatnog održavanja iste u prethodnom periodu, nepovoljnog radnog okruženja, nedovoljnog pridržavanja preporuka izdatih od proizvođača opreme, važećih standarda i dobre prakse u ovoj oblasti“.

Bonus video: