Vuković vozio novinare u "Komšu"

U Podgorici, prema riječima Vukovića, biće označena maršruta, a početna stanica nalaziće se kod zgrade gradskog parlamenta.

17691 pregleda 325 reakcija 52 komentar(a)
Vuković vozi "Komša", Foto: Boris Pejović
Vuković vozi "Komša", Foto: Boris Pejović

Promotivnom vožnjom budućom maršrutom, Glavni grad novinarima je danas predstavio "Komša", socijalni servis koji bi starijima i licima sa invaliditetom trebalo da omogući da jednostavnije stignu do institucija, zasad u centru Podgorice.

Gradonačelnik Ivan Vuković kazao je da je "Komšo" nastao po uzoru na sličan servis u Ljubljani, ali i da će u Podgorici zasad funkcionisati malo drugačije, u odnosu na glavni grad Slovenije.

U Ljubljani, takav servis funkcioniše po principu poziva - zainteresovani za prevoz nazovu i osoba koja je zadužena za vožnju, ide na kućnu adresu, prihvata korisnika usluge i vozi ga do željene destinacije.

Komšo
Komšofoto: Boris Pejović

U Podgorici, prema riječima Vukovića, biće označena maršruta, a početna stanica nalaziće se kod zgrade gradskog parlamenta.

"Komšo" će praviti krug kroz centar Podgorice, dužine oko 1,2 kilometra i korisnike iz Vučedolske ulice prevoziti Bulevarom Stanka Dragojevića pored Crnogorskog narodnog pozorišta, do zgrade Hitne pomoći u Vaka Đurovića, Bulevarom Ivana Crnojevića do Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, Doma zdravlja kod Osnovne škole "Savo Pejanović", Uprave lokalnih javnih prihoda u Ulici Vuka Karadžića, pored Biroa rada, nazad ispred zgrade Skupštine Glavnog grada.

Komšo
Komšofoto: Boris Pejović

"Treba nam još oko 15 dana da završimo brendiranje, označimo vozilo i maršrutu kojom će se ‚Komšo’ kretati", rekao je Vuković.

Kazao je i da je vozilo na električni pogon, da su se za to odlučili kao doprinos zelenijoj Podgorici.

Vuković vozi Komša
Vuković vozi Komšafoto: Boris Pejović

"Komšo" će, prema riječima Vukovića, u početku uslugu pružati u toku jedne smjene, odnosno do kraja radnog vremena institucija koje su obuhvaćene rutom.

Komšo
Komšofoto: Boris Pejović

"Ukoliko bude interesovanja, sljedeće godine u planu je nabavka još jednog vozila, koje bi se koristilo za neke druge djelove grada", rekao je on.

Kazao je i da takav servis u Ljubljani funkcioše u zoni koja je u najvećem dijelu zatvorena za saobraćaj, a da takva slika u Podgorici može da se desi ukoliko bude realizovan plan izgradnje podzemne garaže u centru grada i zatvaranjem tog dijela Podgorice za saobraćaj.

Komšo
Komšofoto: Boris Pejović

Zbog toga što "Komšo" ide nešto sporije od drugih vozila, a ravnoravno će učestvovati u saobraćaju, Vuković je kazao da računa na dobru volju i strpljenje ostalih vozača.

Kapacitet vozila "Komšo" je pet putnika - jedno mjesto pored vozača, te četiri u kabini za putnike. Na zadnjem dijelu vozila nalazi se rampa za korisnike invalidskih kolica.

Glavni grad je tender za nabavku vozila za servis "Komšo" raspisao u aprilu. Vozilo je kupljeno za 43.980 eura, bez PDV-a, od Crnogorskog telekoma.

Bonus video: