(Ne)legitimni štrajk advokata

Predsjedniku Advokatske komore i članovima Upravnog odbora mandat istekao 10. decembra prošle godine...

43124 pregleda 86 reakcija 87 komentar(a)
Begović, Foto: BORIS PEJOVIC
Begović, Foto: BORIS PEJOVIC

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović tvrdi da su i on i Upravni odbor legitimni predstavnici advokata, iako im je mandat istekao u decembru prošle godine.

Odluku o obustavi rada - štrajku, advokati su donijeli glasanjem mejlom ili na punktovima, a iz Komore je objašnjeno da je ukupno glasalo 683 advokata, od 940 koliko ih je aktivno.

U saopštenju AKCG ističu da je od ukupnog broja glasova 676 podržalo obustavu štrajka, a sedam bilo protiv, što predstavlja dvotrećinsku većinu.

“Na osnovu rezultata glasanja, konstatuje se da su advokati saglasni da Upravni odbor Advokatske komore Crne Gore donese odluku o obustavi rada svih advokata u Crnoj Gori”, piše na sajtu AKCG.

Međutim, i Upravnom odboru i predsjedniku Komore mandat je istekao 10. decembra prošle godine, ali su Odlukom Upravnog odbora nastavili da predstavljaju Komoru.

Begović je za “Vijesti” objasnio da zbog epidemioloških mjera još nije održana redovna izborna sjednica.

“Treći mandat na mjestu predsjednika Advokatske komore Crne Gore trajao je do 10. 12. 2020. godine. Kako zbog epidemioloških mjera i obaveze postupanja po Naredbi za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirursa, st. 1 tačka 10, (“Sl. List 119/20, od 8. 12. 2020. godine), nije bilo moguće održati redovni saziv Skupštine Advokatske komore, kao ni izbornu sjednicu Skupštine, a koja je bila planirana za decembar 2020. godine, to je odložen redovni saziv Skupštine Advokatske komore. Shodno Odluci Upravnog odbora br. 910/20, od 10. 12. 2020. godine o odlaganju sazivanja Skupštine AKCG i izborne sjednice Skupštine, postojeći organi i članovi organa AKCG nastavili su da vrše funkcije na koje su izabrani 10. 12. 2016. godine i to do održavanja sljedeće izborne sjednice Skupštine”, kazao je Begović.

Sagovornici iz redova advokata objasnili su da Statut, a ne Odluka Upravnog odbora o odlaganju sjednice, omogućava Begoviću i članovima tog tijela da predstavljaju esnaf.

IZBORI KAD POPUSTE MJERE

On je dodao da će se izborna sjednica Skupštine održati odmah kad to budu dozvoljavale epidemiološke mjere:

“Kako bi Vam ovaj dio bio jasniji, upoznajem Vas da glasanje mora biti neposredno i tajno, što podrazumijeva mogućnost da 940 (broj aktivnih advokata) advokata istovremeno boravi u jednoj prostoriji, a što je protivzakonito u odnosu na važeće epidemiološke mjere”.

“I na kraju, na osnovu svega gore iznesenog, nedvosmisleno se zaključuje da su i moje i Odluke Upravnog odbora zakonite, te da smo ja kao i članovi Upravnog odbora legitimni predstavnici Advokatske komore Crne Gore. Takođe ističem da je legitimitet odluci o opštoj obustavi pružanja pravne pomoći advokata dala vanredna Skupština Advokatske komore Crne Gore,

dvotrećinskom većinom, a koja Skupština je održana elektronskim putem, koji je jedino bilo moguće organizovati pri važenju postojećih epidemioloških mjera, jer kod ovakvog predmeta odlučivanja nije postojala Statutom utvrđena obaveza da glasanje bude tajno”, zaključio je Begović.

BLOKIRAN PRAVOSUDNI SISTEM

Štrajk advokata zbog obaveze da fiskalizuju račune za pružanje svojih usluga počeo je 24. maja.

Zbog štrajka je blokiran provosudni sistem, odloženo na hiljade ročišta u sudovima na svim nivoima, a osumnjičenima za najteža krivična djela ne može biti određen pritvor već se puštaju na slobodu, zbog zakonske procedure da im ta mjera ne može biti određena bez prisustva advokata.

Iako su pregovori AK i izvršne vlasti u toku, pitanje je da li se nazire izlazak iz krize - sporazum o prekidu štrajka koji im je ponudilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, advokati su odbacili. Protiv sporazuma glasalo je 420, a za 311 advokata.

Nakon što je odbačen taj prijedlog sporazuma, početkom ove sedmice krenula je nova runda pregovora.

Nekoliko dana prije toga, direktor Uprave carina i prihoda Aleksandar Damjanović za “Vijesti” je kazao da se Zakon o fiskalizaciji mora jednako primenjivati na sve koji podliježu fiskalizaciji, uključujući i advokate.

On je objasnio da je sporazum koji je ponuđen AK najbolje moguće rješenje i da na sprovođenje Zakona o fiskalizaciji neće imati uticaja to što je trenutna većina u Komori odbila sporazum.

“Skoro četiri petine onih koji podliježu fiskalizaciji već poštuje Zakon, nema razloga da bilo ko, pa makar to bili i advokati, bude privilegovan i da za njega važe drugi uslovi”, rekao je on krajem prošle sedmice.

Istakao je i da ohrabruje činjenica da je četvrtina advokata već fiskalizovana.

“Pretpostavljam i onih koji su bili za i koji su bili protiv sporazuma, tako da i to daje nadu da će se na kraju primijeniti zakon, uz naravno poštovanje specifičnosti advokatske profesije koje se u tehničkom smislu mogu prilagoditi procesu fiskalizacije”.

NE RADE NI PROTIVNICI ŠTRAJKA

Dok traju pregovori, u protekla dva mjeseca skoro 200 advokata se prijavilo za elektronsku fiskalizaciju računa koje izdaju klijentima.

Prema informacijama “Vijesti”, većina advokata koji se bave poslovnim pravom i radničkim pravima je prihvatila fiskalizaciju i završila tehničku proceduru za priključenje na sistem Uprave prihoda i carina, dok većina advokata koji se bave krivičnim pravom je protiv prelaska na ovakav način obračuna i naplate poreza.

Međutim, ni advokati koji su protiv štrajka ne mogu da rade jer ih kažnjava Advokatska komora, a može im i ukinuti licencu.

Zbog štrajka advokata blokiran je pravosudni sistem, odloženo na hiljade ročišta u sudovima na svim nivoima, a osumnjičenima za najteža krivična djela ne može biti određen pritvor već se puštaju na slobodu, zbog zakonske procedure da im ta mjera ne može biti određena bez prisustva advokata...

Bonus video: