Nova vlast gazi obećano

Burne reakcije zbog imenovanja učiteljice Rade Višnjić za v.d. direktoricu barske osnovne škole. Iz CGO su kazali da time vladajuća većina ukazuje da ne poštuje ono za šta su se zalagali dok su bili opozicija

35785 pregleda 677 reakcija 146 komentar(a)
Zbog dijeljenja fotografije djece kojima je zadala da crtaju Štrumpfove sa trobojkom, Višnjić je lani suspendovana, Foto: Privatna arhiva
Zbog dijeljenja fotografije djece kojima je zadala da crtaju Štrumpfove sa trobojkom, Višnjić je lani suspendovana, Foto: Privatna arhiva

Imenovanje Rade Višnjić za vršioca direktora Osnovne škole “Jugoslavija” u Baru još je jedan od primjera koji ukazuje na “gaženje” svih principa za koje se zalagala sadašnja vlast dok je bila opozicija. U konkretnom slučaju, imajući u vidu sporne stavove po nizu pitanja koje je Višnjić javno saopštavala, po socijalnim mrežama, riječ je o licu za koje je upitno da li uopšte može da radi u formalnom obrazovnom sistemu, kamoli da rukovodi jednom vaspitno-obrazovnom ustanovom.

To je “Vijestima” kazala Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje (CGO), komentarišući odluku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta koje vodi Vesna Bratić da Višnjić povjeri da vodi barsku osnovnu školu.

Diplomirana učiteljica Rada Višnjić biće vršilac dužnosti direktora OŠ “Jugoslavija” u Baru narednih šest mjeseci, a nije željela da komentariše imenovanje.

“Ne dajem informacije”, kratko je kazala redakciji u telefonskom razgovoru.

Iz Ministarstva Vesne Bratić su tek nakon pola dana od pojave informacije potvrdili imenovanje i kazali da su se pri odabiru v.d. i njihovih pomoćnika rukovodili “objektivnim kriterijumima, a ne političkom voljom javnosti”. Kazali su i da su se u međuvremenu “u slučaju kandidatkinje R.V. pojavili privatni materijali, lične, ali i opscene prirode”, te da je sa njihove strane, čitav slučaj “tek kasnije... drugačije percipiran”.

“U skladu sa tim, ali i sa obavezom da ostanemo posvećeni stvaranju boljeg sistema, i školstva i univerzalnih društvenih vrijednosti, postupaćemo i u ovom slučaju i preduzeti sve potrebne korake da crnogorska prosvjeta bude primjer odgovornosti, čestitosti, znanja, nenarušenog integriteta...”, kazali su iz resora prosvjete.

Prema rješenju koje je objavljeno na društvenim mrežama, Višnjićeva se, kao diplomirana učiteljica, imenuje za vršioca dužnosti direktora OŠ “Jugoslavija” u Baru, na period od šest mjeseci, počev od 12. jula 2021. godine. Istovremeno, prema obrazloženju rješenja, dosadašnja direktorica Biljana Vukmanović, profesorica srpske književnosti i jezika, razriješena je dužnosti.

Ona je “Vijestima” potvrdila da je razriješena 12. jula, a da je istog dana za v.d. direktoricu imenovana Rada Višnjić.

“Vrijedi podsjetiti da su protiv ovog lica, koje je kontinuirano iskazivalo ekstremističke stavove, vođena dva postupka i da je zbog kršenja Opšteg zakon o obrazovanju i vaspitanju dobila otkaz. Ovim se još jednom potvrđuje koliko je štetna praksa diskrecionog imenovanja direktora od strane nadležnog ministra, na koju je CGO godinama ukazivao, a koju nova vlast ne samo da nije promijenila, nego je sebi otvorila još širi prostor za kadriranje zasnovano na partijskoj i ideološkoj bliskosti. Svjedoci smo promocije radikalnih rukovodilaca koji su po volji vladajuće strukture, a što može imati dugoročne i devastirajuće posljedice ako uzmemo u obzir građanski karakter i multietničnost crnogorskog društva, ali i već značajno urušen obrazovni sistem”, kazala je “Vijestima” Kaluđerović.

Prema njenim riječima, time se ne unapređuje kvalitet obrazovnog sistema.

“A produbljuju podjele po svim osnovama i osnažuje partijsko-nepotistička klijentelistička mreža, bez razlike, u odnosu na prethodnu vlast, osim što su sad samo u pitanju druga imena, ali u nekim slučajevima i opasni radikalni izrazi kojima nije mjesto u školi. Vjerujem da su građani koji su glasali za kvalitativne promjene očekivali da se imenovanja u obrazovnom sistemu sprovode u kompetitivnom, zakonitom, inkluzivnom i transparentnom postupku i da vode potrebnom snaženju građanske orijentacije u nastavnom kolektivu i modernizaciji nastave. Ovo što sad imamo predstavlja potiranje predizbornih obećanja da će se obrazovni sistem decentralizovati i depolitizovati, ali i vodi daljoj devastaciji tog sistema što je veoma štetno za malo društvo kakvo je crnogorsko”, rekla je Kaluđerovićeva.

Protiv Rade Višnjić je u januaru 2020. godine pokrenut disciplinski postupak nakon što je učenicima na času zadala da crtaju trobojku. Tada je dobila uslovni otkaz. Fotografija učenika koji u rukama drže iscrtane trobojke objavljena je na društvenoj mreži Fejsbuk.

U jesen prošle godine je, nakon što je preko vajber grupe pozivala učenike V-2 odjeljenja na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru, dobila otkaz.

Rada Višnjić na društvenoj mreži Fejsbuk objavila je stihove podrške Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, koji je u junu pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995.

Kada je početkom 2020. suspendovana jer su učenici na njenom času crtali Štrumpfove na trobojci, medijima je rekla da nije nacionalista, da širi bratstvo i jedinstveo, da voli Crnu Goru i da je od 2013. članica Demokratske partije socijalista (DPS).

Zbog odluke Vesne Bratić da Radu Višnjić imenuje za v. d. direktoricu barske škole, reagovao je juče i bivši ministar prosvjete, poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović.

On je rekao da je njeno imenovanje klasična i otvorena provokacija svim građanskim snagama, dodajući da je samo pitanje do kad će građani odlučiti da trpe takva poniženja.

Iz Građanskog pokreta URA saopštili su da je imenovanje Višnjićeve “neprimjeren čin koji narušava vrijednosti građanske Crne Gore i države koja stremi ka potpunoj depolitizaciji i profesionalizaciji svog školstva”.

“Postaviti na čelo vaspitno-obrazovne ustanove osobu pred kojom je bio pokrenut disciplinski postupak i zbog čega joj je prestao radni angažman u prosvjeti zaista je i više nego neprimjereno. Još više jer je pomenuta oštro i grubo prekršila kodeks rada i ponašanja prosvjetnog radnika, zloupotrebljavajući učionicu i djecu”, saopštio je Goran Đurović, potpredsjednik URA, dodajući da se u toj partiji protive takvom imenovanju, te da od svih činilaca vladajuće većine i predstavnika na izvršnim funkcijama očekuju da ne sprovode lošu praksu, politizaciju i nepotizam kada je riječ o javnom interesu.

Iz Bošnjačke stranke (BS) saopštili su da imenovanjem Višnjićeve “aktuelna Vlada šalje poruku da joj nije stalo do sklada, sistema vrijednosti i poštovanja različitosti”.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) saopštili su da će pokrenuti interpelaciju za smjenu Vesne Bratić zbog, kako su saopštili, skandaloznih imenovanja vršilaca dužnosti direktora obrazovnih institucija.

Šalje li ministarka ista rješenja?

Više smijenjenih direktora osnovnih škola i gimnazija tvrde da su dobili identična rješenja o razrješenju, u kojima se, kako tvrde, navodi da su povrijedili radnu obavezu i da nisu formirali Školski odbor. Takvo rješenje dobila je direktorica podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović” Zoja Bojanić Lalović, a isti dopis dobio je direktor “OŠ “Donja Lovnica” u Rožajama Asmir Hasović. On tvrdi da nije prekršio zakon i da nije mogao da formira Školski odbor.

“Kako sam mogao da ga formiram, ako nisam dobio saglasnost na Statut škole, kojim se reguliše struktura Odbora”, rekao je on dnevnim novinama, dodajući i da je davanje saglasnosti obaveza resora prosvjete.

Prema dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid, bivša direktorica OŠ “Jugoslavija” u Baru Biljana Vukmanović još 28. juna uputila je ministarki Bratić zahtjev za imenovanje predstavnika resora prosvjete u Školski odbor te škole. Pozivajući se na propise, ona je od Bratićeve tražila da za Školski odbor OŠ ‘Jugoslavija’ u zakonom propisanom roku imenuje dva predstavnika Ministarstva.

Zbog razrješenja Mirjane Radulović, direktorice OŠ “Oktoih” u Podgorici, više roditelja uputilo je juče poziv na protest. Redakciji su se, međutim, obratili i drugi roditelji, žaleći se na te pozive i navodeći da je u pitanju zloupotreba školskih vajber grupa, kojima se, kako su kazali, “daje podrška DPS kadrovima”.

Bonus video: