Rekonstruisana TS Kumbor puštena u pogon

Realizacijom investicije omogućeno je znajačno poboljšanje kvaliteta i stabilnosti u napajanju za oko 2,8 hiljada korisnika na turistički izuzetno atraktivnom području: Đenovića, Kumbora, Zmijica, Kišića i dijela Zelenike

3141 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CEDIS
Foto: CEDIS

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je puštanjem u pogon rekonstruisane trafostanice 35/10kV Kumbor, uspješno okončao projekat za čiju realizaciju je izdvojeno oko 1,8 miliona eura.

"Realizacijom ove investicije omogućeno je znajačno poboljšanje kvaliteta i stabilnosti u napajanju za oko 2,8 hiljada korisnika na turistički izuzetno atraktivnom području: Đenovića, Kumbora, Zmijica, Kišića i dijela Zelenike“, navodi se u saopštenju.

Područje hercegnovske opštine napajaju električnom energijom sedam trafostanica naponskog nivoa 35/10kV (Baošići, Klinci, Igalo, Herceg Novi, Topla, Bijela i Kumbor), kao i trafostanica 110/35kV Herceg Novi.

"Rekonstrukcijom TS Kumbor kvalitet i pouzdanost u napajanju električnom energijom podignuta je na značajno viši nivo, a omogućena je i relaksacija kompletnog sistema naročito u periodu ljetnjeg opterećenja. Ova investicija je neophodan infrastrukturni preduslov za valorizaciju područja Kumbora, koje je prepoznato kao prestižna turistička lokacija, naročito nakon gradnje rizorta Porto Novi“, rekli su iz CEDIS-a.

Takođe, rekonstrukcijom TS Kumbor stvoreni su preduslovi i za dalji razvoj mreže i priključenje novih korisnika.

"Projekat je podrazumijevao građevinsku rekonstrukciju postojećeg objekta trafostanice, zamjenu kompletnog 35kV i 10kV postrojenja, kao i ugradnju transformatora (35/10kV 2 x 12,5MVA). Izvođač radova je kompanija Electro Team iz Budve, sa podugovaračima Ekvidistanca iz Bara i Europrojekt iz Podgorice“, kazali su iz CEDIS-a.

Izvršni direktor, Vladimir Čađenović, rekao je da je CEDIS uspješna kompanija koja razvija i investira značajna sredstva u svoju infrastrukturu i uspijeva da prati u stopu razvojne planove crnogorske privrede.

"Trafostanica Kumbor je izuzetno važan objekat i u značajnoj mjeri će doprinijeti sigurnosti i relaksaciji sistema, naričito u ljetnjem periodu. U hercegnovsku elektrodistributvnu mrežu i objekte uloženo je preko 4,4 miliona eura tokom protekle četiri godine, od čega oko 1,8 miliona EUR u projekat ugradnje elektronskih brojila na daljinsko upravljanje“, kazao je Čađenović.

Do kraja prošle godine, kako je naveo, kroz projekat revitalizacije srednjenaposnske i niskonaponske mreže, na području ove opštine uloženo je preko 617 hljada eura, dok se ove godine radilo na dalekovodu Travunija, kao i na revitalizaciji dalekovoda Hotel Park, sa kojeg sa napaja oko 600 mjernih mjesta na području od Kamenara do Đurića.

"Nastavićemo ovim tempom, jer naš prioritet je besprekorno napajanje električnom energijom i zadovoljni korisnici elektrodistibutivnog sistema“, dodao je Čađenović.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, naveo je da je objekat pušten u rad u pravo vrijeme, odnosno u periodu kada je zbog velikog broja turista stabilno napajanje električnom energijom od izuzetne važnosti i dodao i da se na ovaj način ne podiže samo nivo kvaliteta usluge za turiste i goste Herceg Novog, već i za lokalno stanovništvo, čime se obezbjeđuje bolji životni standard.

"Moram istaći zadovoljstvo aktivnostima CEDIS-a u Herceg Novom i saradnjom koju smo imali tokom posljednjih nekoliko mjeseci. O napretku svih nas kao društva ne možemo govoriti ako nemamo riješena osnovna pitanja, poput vodosnabdijevanja ili napajanja električnom energijom“, kazao je Katić.

On je naveo da vjeruju da će i u narednom periodu jedni drugima biti snažna podrška, ne samo u cilju poboljšanja elektrodistributivnog sistema, već i uticaja na naše građane i životni standard.

"Skoro tri hiljade naših sugrađana sada ima znatno kvalitetnije i stabilnije napajanje električnom energijom i siguran sam da ćemo i u narednom periodu vidjeti još značajnih investicija od CEDIS-a u Herceg Novom“, kazao je Katić.

Osim Kumbora, na nivou primarne mreže u toku su i aktivnosti na realizaciji projekata izgradnje trafostanica 35/10kV Velje Brdo i Duklo, kao i rekonstrukcija 10kV postrojenja u podgoričkoj TS 35/10kV Centar.

"Za realizaciju navedenih investicija izdvojeno je oko pet miliona eura. CEDIS paralelno realizuje i završne aktivnosti u sklopu druge godine projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže na ruralnom području širom Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Vrijednost ugovorenih radova na projektima revitalizacije iznosi oko 26 miliona eura. U pripremi je i višemilionski projekat implementacije SCADA sistema za daljinski nadzor i upravljanje distributivnom mrežom, kao i treća proširena faza projekta ugradnje elektronskih brojila na daljinsko upravljanje.

Bonus video: