Ribaru pozlilo, uspješna akcija evakuacije

Član posade ribarice upućen na dalji medicinski tretman

18086 pregleda 12 komentar(a)
Foto: UPSUL
Foto: UPSUL

Pomorsko operativni centar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore oko 15 sati dobio je poziv u pomoć sa ribarskog brodića 21-HN, na kojoj je jednom članu posade pozlilio. Ribarica je u tom trenutku bila udaljena oko šest nautičkih milja od obale.

Prema riječima načelnika Službe traganja i spašavanja na moru u UPSUL Žarka Lukšića, operateri u POC-u Krgović Milorad i Dragan Ivanović su odmah angažovali spasilački čamac SAR-5, koji se sa posadom Bošković Nikola i Zaganor Ekram uputio na 20 nautičkih milja od Bara, da evakuše člana posade ribarice kome je bila potrebna medicinska pomoć.

Čamac SAR-5 je evakuisao osobu u 16 časova i uz koordinaciju sa 112 OKC centrom Uprave policije i marinom Luštica Bay, predao člana posade ekipi Zavoda za hitnu medicinsku pomoć iz Tivta, koja je ribaru pružila ljekarsku pomoć i uputila ga na dalji medicinski tretman.

Akcija evakuacije osobe kojoj je trebala medicinska pomoć od prijema poziva na POC do dolaska i preuzimanja osobe sa ribarice, do predaje ZHMP, je trajala ukupno jedan sat i 15 minuta, što ukazuje na spremnost i kapacitete Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama da uspješno reaguje, uprkos jednoj od najizazovnijih morskih područja za traganje i spašavanje na moru u Crnoj Gori, zaključio je Lukšić.

Bonus video: