Preko mosta “Luča” kad uklone dalekovode

Iz Glavnog grada saopštili da je neophodno pribaviti građevinsku dozvolu za uklanjanje dalekovoda jer spadaju u “složene inženjerske objekte”

35572 pregleda 44 reakcija 44 komentar(a)
Jugozapadna obilaznica zatvorena, Foto: Luka Zeković
Jugozapadna obilaznica zatvorena, Foto: Luka Zeković

Glavni grad još čeka građevinsku dozvolu za izmještanje dalekovoda uz trasu jugozapadne obilaznice, čime bi se stekli uslovi da most “Luča” bude napokon otvoren.

Gradonačelnik Ivan Vuković svečano je most otvorio 21. maja, ali istog dana, nedugo nakon svečanosti, preko mosta se nije moglo preći sa desne obale Morače i izaći na magistralu za Bar, jer su postavljene betonske prepreke kako bi se to onemogućilo.

On je tada saopštio da očekuje da će jugozapadna obilaznica biti u punoj funkciji za dva, dva i po mjeseca.

Dva dalekovoda pripadaju CGES-u, a jedan CEDIS-u, a gradonačelnik je rekao da će izmještanje platiti Glavni grad. Precizirao je da je potrebno izmjestiti pet stubnih mjesta.

”To je prosto standardna procedura i nakon toga moraćemo da izmjestimo jedan dio dalekovoda, koji se nalaze u neposrednoj blizini mosta. Mi smo se nadali da će saobraćaj moći biti pušten prije toga, međutim ljudi iz CGES-a su nas upozorili na potencijalne rizike tako da ćemo moći da kažemo da će jugozapadna obilaznica u punoj funkciji biti za nekih dva, dva i po mjeseca, to je moje očekivanje. U svakom slučaju, ovo je jedan veliki dan za Glavni grad i kazao bih za Crnu Goru i mislim da dostojno obilježamo Dan nezavisnosti”, rekao je Vuković.

Iz Glavnog grada sada su “Vijestima” saopštili da je za “izmještanje dalekovoda naponskog nivoa 110 kV koji se nalaze uz trasu jugozapadne obilaznice i koji služe za napajanje KAP-a i dijela grada na Zabjelu, potrebno pribaviti građevinsku dozvolu jer spada u složene inženjerske objekte”.

”Projektna dokumentacije je predata nadležnom Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, 11. 05. 2021. godine, od kojeg se očekuje dobijanje građevinske dozvole. U skladu sa zakonskom procedurom i definisanim rokovima, Ministarstvo pribavlja saglasnosti koje su neophodne za izdavanje građevinske dozvole. Kako su iste pribavljene, svakog dana se može očekivati dobijanje pomenute građevinske dozvole. Nakon toga, radovi će otpočeti u roku od 4 do 5 dana i trebalo bi da budu završeni u roku koji neće biti duži od 30 dana od početka radova. Nakon izmještanja dalekovoda stiču se uslovi da se saobraćajnica pusti u funkciju”, navode iz PG biroa.

Kako su saopštili prije dvadeset dana “Vijestima”, odobrenje za gradnju nijesu uspjeli pribaviti ranije jer su se u prethodnom periodu četiri puta mijenjali detaljni urbanistički planovi, od kojih prva dva nijesu tretirali izmještanje dalekovoda.

Nakon posljednjeg usvajanja planskog dokumenta, kazali su da su se stekli uslovi za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova i završetak izrade projektne dokumentacije i vršenje revizije. Pojasnili su da su sporni imovinsko-pravni odnosi tek nedavno riješeni, nakon čega se stekao uslov da tehnička dokumentacija bude upućena nadležnom Ministarstvu.

”Nedavno je ozvaničen završetak radova na izgradnji mosta i saobraćajnice, ali saobraćajnica nije zvanično puštena u rad ne samo zbog dalekovoda, nego i zbog probnog opterećenja mosta, ali i zbog ostalih instalacija za koje treba da se pribave upotrebne dozvole kako bi se sistemi pustili u rad”.

Da bi spriječili da neko skrene sa magistrale prema Baru na jugozapadnu obilaznicu, odnosno na most, nadležni su saobraćajne znakove koji usmjeravaju na tu dionicu oblijepili bijelim papirima.

Jugozapadna obilaznica koštala je više od 15 miliona eura.

Bonus video: