Galić: Epidemiološka situacija zahtijeva oprez

"Četrnaestodnevna incidencija na nivou Crne Gore je 134,07. U odnosu na nedjelju prije, ona je bila oko 50. Neki gradovi su zabilježili još veći porast, naročito na jugu i primorju", kazao je Galić

2710 pregleda 8 komentar(a)
Igor Galić, Foto: Screenshot
Igor Galić, Foto: Screenshot

Epidemiološka situacija u zemlji je kompleksna i zahtijeva oprez, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić na konsultativnom saslušanju o epidemiološkoj situaciji na skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

On je kazao da su zabilježili porast u broju obolijevanja i da su izašle njihove preporuke.

"Četrnaestodnevna incidencija na nivou Crne Gore je 134,07. U odnosu na nedjelju prije, ona je bila oko 50. Neki gradovi su zabilježili još veći porast, naročito na jugu i primorju", kazao je Galić.

On je dodao da je prosječan broj testiranih na koronavirus, bio 2.042, a udio pozitivnih na taj broj testiranih 3,62 odsto.

"U odnosu na kretanje dnevne incidencije na milion stanovnika, u odnosu na turističke destinacije, Kipar, Španija, Grčka i Turska su u goroj epidemiološkoj situaciji, kazao je Galić.

Naveo je i da se na bolničkom liječenju od kovida trenutno nalazi 37 osoba.

"Crna Gora u odnosu na zemlje EU ima bolji obuhvat vakcinacije od Rumunije i Bugarske, a u odnosu na region na sve države osim Srbije i Hrvatske", kazao je Galić.

Naveo je i da je porast broja oboljelih očekivano s obzirom na broj turista koji se nalazi u zemlji.

Lidija Kljajić (DPD) zabrinjavajućim je ocijenila podatak da je 98 odsto novozaraženih posljednjih mjeseci među nevakcinisanom populacijom.

"U prvom mahu su se vakcinisali oni koji su htjeli i čekali vakcinu. Mene zanima imate li statistiku - od onih koji su preboljeli koronavirus vakcinisano i koliko je vakcinisano onih koji nisu imali oboljenje", kazala je Kljajić.

Ona je navela i da više nema testiranja kontakata, već da se ono sprovodi samo nad onima sa simptomima.

Bonus video: