Popović Samardžić: Smatramo da je delta soj prisutan, čekamo zvaničnu potvrdu

"Zbog veće infektivnosti, ovaj soj se lakše prenosi. Jedna osoba može da zarazi pet do osam drugih osoba. Iz tog razloga je opasan"

23661 pregleda 29 reakcija 30 komentar(a)
Milena Popović Samardžić, Foto: Screenshot
Milena Popović Samardžić, Foto: Screenshot

Institut za javno zdravlje smatra da je delta soj koronavirusa već prisutan u Crnoj Gori, ali da se čeka potvrdan rezultat testova kako bi bili sigurni u to.

To je odgovarajući na pitanje poslanika kazala epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović Samardžić.

"Delta soj pokazuje nešto veću otpornost prema vakcinama u odnosu na ostale sojeve. Zbog veće infektivnosti, ovaj soj se lakše prenosi. Jedna osoba može da zarazi pet do osam drugih osoba. Iz tog razloga je opasan", kazala je Popović Samardžić na Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Navela je i da je na osnovu podataka praćenja vaksinisanih primjećeno da broj zaraženih među vakcinisanima drastično pada 28 dana nakon druge doze.

Najavila je da će do kraja septembra u Crnu Goru stići 100.000 doza Fajzer vakcina.

"Vakcinacija pruža visok stepen zaštite od teže forme bolesti i fatalnih ishoda i to preko 90 odsto. Simptomi koje dobiju vakcinisane osobe biće na nivou prehlade", rekla je Popović Samardžić.

Dodaje i da je registrovano 200 slučajeva kovida 14 dana nakon druge doze vakcine.

Popović Samardžić je kazala da su Institutu prijavljena dva smrtna slučaja od poslijedica kovida, kod osoba koje su bile potpuno vakcinisane.

"Nismo slali lažne poruke da vakcinacija predstavlja sto odsto zaštite. Postoje osobenosti kod nekih grupa, kao što su stariji sa slabijim imunitetom, možemo očekivati da izostane imuni odgovor ili da izostane kao u ova dva slučaja-.

Ona je kazala i da se 770 osoba zarazilo između prve i druge doze.

Bonus video: