"Pljevlja i Nikšić najugroženiji u Crnoj Gori po kvalitetu vazduha i stanju životne sredine"

„Nije tajna da mi već dvije godine upućujemo inicijative Vladi da se Ministarstvo održivog razvoja i turizma drugačije organizuje i oformi se posebno, koje bi se zvalo Ministarstvo životne sredine i klimatskih promjena“, saopštio je Perović na konferenciji za novinare u Nikšiću pod nazivom Aero alarm
303 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja zagađenje, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja zagađenje, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.11.2017. 18:45h

Opštine Pljevlja i Nikšić najugroženije su u Crnoj Gori po kvalitetu vazduha i stanju životne sredine, tvrde ekološke organizacije iz tih gradova “Ozon” i “Breznica”.

Direktori nikšićkog Ekološkog pokreta "Ozon", Aleksandar Perović, i Ekološkog društva “Breznica” iz Pljevalja, Milorad Mitrović, ocijenili su da je situacija u tim opštinama znatno lošija u odnosu na prethodne godine.

Perović i Mitrović su pozvali Vladu da, kako su naveli, vrati samostalnost Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine.

Agencija bi, kako su kazali, trebalo da funkcioniše kao samostalno, regulatorno tijelo koje vrši monitoring životne sredine i izvještava Evropsku agenciju za zaštitu životne sredine.

„Nije tajna da mi već dvije godine upućujemo inicijative Vladi da se Ministarstvo održivog razvoja i turizma drugačije organizuje i oformi se posebno, koje bi se zvalo Ministarstvo životne sredine i klimatskih promjena“, saopštio je Perović na konferenciji za novinare u Nikšiću pod nazivom Aero alarm.

On je objasnio da je potreba za tim promjenama danas neophodnija nego ikada ranije, jer je jasno da „Ministarstvo održivog razvoja i turizma fokus stavlja na legalizaciju objekata i prostorno planiranje, a da su životna sredina i njena zaštita, kao i ekološke teme, potpuno na margini“.

„U odnosu na prethodne godine, situacija je izuzetno lošija i očekujemo da će se izvještajem, koji će uraditi Evropska komisija, konstatovati sve što smo danas saopštili“, rekao je Perović.

On je istakao da je sadašnje stanje i ohrabrujuća poruka investitorima koji ne žele da ulažu u životnu srednu, jer je „očigledno da na ovaj način Vlada novog premijera životnu sredinu doživljava kao potpuno irelevantnu stvar“.

Govoreći o stanju životne sredine u nikšićkoj Opštini, Perović je kazao da su podaci za prošlu godinu nepotpuni, jer je od 27. juna do 2. decembra bio kvar na automatskoj mjernoj stanici za monitoring kvaliteta vazuha, i to dijela koji mjeri čestice PN10 koje su ”znatno izražene kada je riječ o Nikšiću“.

"Prethodne godine bila su 72 dana prekoračenja od 205 dana validnih mjerenja. To ne daje realnu sliku, s obzirom da nijesu bila mjerenja tokom novembra, kada je itekako izraženo aerozagađenje", rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, veliki problem je što nema praćenja kvaliteta vazduha u svim opštinama, jer bi situcija bila slična.

On je podsjetio da je kvalitet vazduha u Nikšiću od prvog dana kada ja Agencija za zaštitu životne sredine vršila monitoring, bio identifikovan kao problem, i naveo da je, prema podacima, 2011. godine bilo 147 dana prekoračenja, 2012. godine 107, a tri godine kasnije 113 dana prekoračenja.

Govoreći o aerozagađivačima, Perović je naveo primjer nikšićke Željezare Toščelik koja radi „bez neophodne ekološke saglasnosti i rješenja o dobijanju zahtjeva za integrisanu dozvolu”.

„Gledajući sa strane javnog interesa, imamo situaciju da taj industrijski objekat radi bez svih neophodnih dozvola iz tih oblasti i organizovaćemo prikupljanje potpisa za njeno zatvaranje, ukoliko do januara 2018. godine Željezara ne dobije integrisanu dozvolu", najavio je Perović.

Kao veliki ekološki problemon naveo je i deponovanje komunalnog otpada koje se desetak godina odlaže na lokaciji Mislov do, na planini Budoš, koja, kako je dodao, ne ispunjava potrebne odredbe ni za privremeno odlagalište, a na kojoj je po nekim našim projekcijama više od 500 hiljada tona.

Perović je pozvao sve nadležne institucije, na čelu sa Vrhovnim državnim tužilaštvom, da se pozabave problematikom Mislovog dola.

On je pozvao inspekciju da zatvori deponiju i da se, nakon toga, kako je naveo, komunalni otpad odlaže na najbližu lokaciju koja posluje u zakonskom okviru, na deponiju Podgoričke Livade, za šta će im lokalna uprava plaćati za tu uslugu.

Mitrović je ukazao na veoma loš kvalitet vazduha u Pljevljima, koja su, prema zvaničnim podacima Svjetske alijanse za zdravlje i zaštitu životne sredine u decembru 2014. godine, proglašena najzagađenijim gradom Evrope.

Mitrović je brojkama ilustrovao da su zagađenja znatno veća od zakonski dozvoljenih 35 dana prekoračenja.

"Svjetska zdravstvena organizacija u svom izvještaju dala je smjernice i preporuke koje niko niti čita, niti koga interesuje. Tamo je jasno navedeno da svaki četvrti ili peti rano preminuli Pljevljak, preminuo zbog zagađenja vazduha”, saopštio je Mitrović.

Bonus video: