Đukić: Građani neće prihvatiti još jedno „potapanje“ Kolašina

On kaže da Kolašin „ne treba da pravi urbanističke greške, ali je nedopustivo upoređivati planove tog grada i Budve koji si očigledni primjeri neravnomjernog regionalnog razvoja“ Đukić podsjeća da „najveća spratnost u Kolašinu ne prelazi „tri“, a u Budvi je višestruko veća“.

6215 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Mimoilaženja u Vladi oko izrade Prostornog plana (PP) Crne Gore i kašnjenja sa usvajanjem PUP-ova opština stvaraju nesigurnost za investitore i brigu građana za budućnost., tvrdi predjsednik SO Kolašin Milan Đukić. Prema njegovim riječima, građane Kolašina interesuje kada će se postupak usvajanja ID PUP-a Kolašin nastaviti i da li će njihov interes biti uvažen od strane Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

„Očekujem da Ministarstvo nastavi postupak usvajanja plana i organizuje novu javnu raspravu, a da predsjednik Opštine Kolašin i sekretarijat za urbanizam, nastavak ovog postupka učine transparentnim i detaljno izvještavaju SO i zainteresovanu javnost. Ministar Mitrović mora jasno obrazložiti razloge stopiranja ID PUP-a i koje su nove smjernice ministarstva, kao i vremenski okvir usvajanja ovog strateški važnog dokumenta. On je na sastanku u Kolašinu najavio da će „odblokirati“ plan, ali brojne nejasnoće ostavljaju njegove izjave na poslednjoj sjednici Skupštine CG i nadležnog odbora od 16. jula. Šta se krije iza njegovih najava za ID PUP: „Dovešćemo Kolašin da bude kako treba“, „da od Kolašina ne pravimo Budvu“?, pita Đukić.

On kaže da Kolašin „ne treba da pravi urbanističke greške, ali je nedopustivo upoređivati planove tog grada i Budve koji si očigledni primjeri neravnomjernog regionalnog razvoja“ Đukić podsjeća da „najveća spratnost u Kolašinu ne prelazi „tri“, a u Budvi je višestruko veća“.

„Pogotovo je poznata činjenica da se u Budvi bolje živi nego u Kolašinu upravo zbog prostorno – funkcionalne valorizacije za potrebe turizma u korist građana Budve, a ne samo investitora. Ove izjave izazivaju brojne nedoumice, jer je očigledno da se samo priča o „velikim investicijama“ i „hiljadama kvadrata“, a da su interesi većine građana Kolašina zanemareni. Ovo sigurno može izazvati reakciju, jer građani neće prihvatiti još jedno „potapanje“ Kolašina i njihovih šansi za bolji život. Nova vlast je najavila decentralizaciju, a trenutni odnos ide u pravcu još veće centralizacije i netransparentnosti na štetu građana. Mi u Kolašinu nećemo dozvoliti da nam razvoj i ekonomsku sudbinu građana određuje samovolja pojedinaca iz Podgorice, bili oni pod maskom „struke“ ili politike.“, poručuje predsjednik SO Kolašin.

U prethodnim planovima , kaže on, „uvaženi su nosioci pojedinih djelatnosti, kao što su izgradnja stanova i kondo apartmana koji donose brzi profit investitorima, ali ne i povećanje životnog standarda većine građana.“ Prema Đukićevim riječima, „građani Kolašina i njihovi interesi su ostali na začelju ovog procesa, iako su i oni svojevrsni investitori – u budućnost sebe i svoje porodice“.

„Stvara se osjećaj nepravde jer se u pojedinim naseljima planiraju zelene površine, a na Bjelasici objekti od nekoliko stotina hiljada kvadrata! Grade se i 4 i 5 spratova stambenih i kondo sadržaja, a građanima Kolašina je ograničena gradnja u pojedinim naseljima samo na prizemlje i potkrovlje ili je potpuno stopirana do daljnjeg! Kada se pogleda sadašnji nacrt ID PUP-a može se vidjeti da veliki broj građana Kolašina ne može valorizovati, svoj, najčešće, jedini ekonomski resurs – imanje ili plac“, kaže Đukić.

On očekuje da da „resorno nistarstvo otkloni sve nejasnoće, što prije nastavi sa postupkom usvajanja ID PUP Kolašin i taj proces učini transparentnim kako bi građani uzeli učešća u njemu“ . Obavezu prema građanima , podsjeća Đukić, „ima i predsjednik Opštine i Sekretarijat za urbanizam“. Kako je reko, od njih se očekuje „da kod Ministarstva zastupaju interese građana Kolašina shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi i povjerenje dobijeno na poslednjim lokalnim izborima“ .

Bonus video: