Dražen Burić predlog Tužilačkog savjeta za novog VDT-a

Bilo bi ravno čudu da predlog odlazećeg TS-a, ukoliko uopšte i stigne do parlamenta, dobije dvotrećinsku većinu u rasporedu političkih snaga, zbog čega se čini da je ljetošnji pojačan rad Tužilačkog savjeta - zaludan posao

27501 pregleda 624 reakcija 20 komentar(a)
Burić, Foto: Savo Prelević
Burić, Foto: Savo Prelević

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić postao je predlog aktuelnog Tužilačkog savjeta za novog VDT-a, odlučeno je nakon obavljenih intervjua sa kandidatima iza zatvorenih vrata na sjednici tog tijela.

Bilo bi ravno čudu da predlog odlazećeg TS-a, ukoliko uopšte i stigne do parlamenta, dobije dvotrećinsku većinu u rasporedu političkih snaga, zbog čega se čini da je ljetošnji pojačan rad Tužilačkog savjeta - zaludan posao.

Burić, koji je 11. juna u v.d. stanju izabran za nasljednika dugogodišnjeg VDT-a Ivice Stankovića, nije iznenadio odlukom da se prijavi na konkurs TS-a, koji je uprkos skupštinskom stavu, 23. juna odlučio da raspiše nekoliko oglasa za popunjavanje ključnih funkcija u tužilačkoj organizaciji.

Aktuelni v.d. VDT-a je imao troje protivkandidata - sutkinju Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Suzanu Mugošu, advokata Aleksandra Kovačevića i službenika Uprave policije Vladimira Delevića.

Burić, koji je tri decenije u tužilačkoj organizaciji i 26 godina karijerni tužilac, naglasio je da mu je rad i iskustvo - motiv da se prijavi na oglas i za najvažniju funkciju.

"Za sve u životu postoji određeni trenutak kada čovjek treba da donese neku odluku. Moja nije bila laka, ali sam odlučio da se prijavim za najvažniju funkciju u državno - tužilačkoj organizaciji. Funkcija VDT-a je svojevrstan izazov i smatram da kao neko ko poznaje sistem tužilačke organizacije da mogu da doprinesem jačanju samostalnosti, nezavisnsoti i većem stepenu efikasnosti ali i vraćanju povjerenja građana u tužilačku organizaciju", pojasnio je motiv Burić.

Odluka o predlogu kandidata Tužilačkog savjeta, za koji je vicepremijer Dritan Abazović nedavno kazao da djeluje u "tehničkom mandatu, stigla je paralelno sa finiširanjem postupka izbora novih članova TS-a, kojim se bavi skupštinski Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Ukoliko sve bude teklo po planu, početak rada novog TS-a, planiran je za jesen.

Bonus video: