Potvrde o vakcini dostupne i na portalu eZdravlje

Crna Gora, uoči pridruživanju EU digitalnom Kovid sertifikatu, dobila Nacionalnu digitalnu Kovid potvrdu

14894 pregleda 67 reakcija 16 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Za građane koji su primili vakcinu protiv kovida-19 i osigurani su kod Fonda za zdravstveno osiguranje, potvrdu o vakcinaciji mogu da preuzmu na portalu eZdravlje.me.

Na portal se prijavljuje na jedan od dva načina:

- uz broj zdravstvene knjižice i PIN

- uz broj nove lične karte i PIN

Sa brojem zdravstvene knjižice prijavljuju se građani koji nisu mijenjali ličnu kartu ili nisu aktivirali novu. Ukoliko je osiguranik novu ličnu kartu već aktivirao kod Fonda zdravstva, u tom slučaju, na portal eZdravlje prijavljuje se sa brojem nove lične.

Ukoliko je osiguranik zaboravio ili izgubio PIN, novu lozinku može da dobije takođe putem portala eZdravlje, sa naslovnice, klikom na opciju "zahtjev za dobijanje PIN-a".

Za dobijanje lozinke, unosi se matični broj, broj knjižice ili nove lične karte (logika je potpuno ista kao kod prijave) i broj telefona na koji će putem SMS-a osiguranik dobiti PIN.

Nakon što se prijavi na sistem, osiguranik potvrdu da je primio vakcinu može preuzeti u PDF formatu iz kategorije COVID POTVRDA.

ezdravlje
foto: screenshot
ezdravlje
foto: screenshot
ezdravlje
foto: screenshot

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić rekao je da svako ko to želi na portalu eZdravlje može preuzeti digitalnu kovid potvrdu. Oni koji nijesu u mogućnosti da to urade onlajn, mogu otići do kovid punkta ili izabranog doktora.

On je za TVCG kazao da će se na taj način izbjeći gužve.

Pojasnio je da se na digitalnoj potvrdi nalazi set podataka, koji se odnose na to da li je osoba primila jednu ili dvije doze vakcine, ima li negativan PCR test, da li je prebolovala kovid, te eventualno rezultat brzog antigenskog testa.

“Digitalnu kovid potvrdu mogu imati i mlađi od 18 godina, s tim da se mjere koje za njih odnose samo na ulazak u noćne klubove i diskoteke”, rekao je Sekulić.

Bonus video: