Pine uz pozamašnu naknadu Morskom Dobru, dato na upravljanje Komunalnom preduzeću Tivat

Tivćani i sa novom vlašću morali da zakupe sopstvenu gradsku rivu

Sporazum se odnosi na period od jedne godine, a godišnja naknada za korišćenje pristaništa Pine iznosi 32.000 eura

9489 pregleda 326 reakcija 6 komentar(a)
Komnenović i Mikijelj na potpisivanju Sporazuma, Foto: Opština Tivat
Komnenović i Mikijelj na potpisivanju Sporazuma, Foto: Opština Tivat

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Komunalno preduzeće Tivat, uz saglasnost predsjednika Opštine Tivat, potpisali su Sporazum o ustupanju na korišćenje pristaništa Pine, ukupne površine 365m2.

Sporazum se odnosi na period od jedne godine, a godišnja naknada za korišćenje pristaništa Pine iznosi 32.000 eura.

“JP za upravljanje morskim dobrom i Opština Tivat, odnosno Komunalno preduzeće Tivat, sagasili su se da će cjelokupni iznos godišnje naknade biti usmjeren na realizaciju kapitalnih investicija u Opštini Tivat.” – saopšteno je tim povodom iz lokalne uprave.

Ovim poteziom je aktuelna gradska vlast koalicije građanskih listi NP-BF-GB, nastavila putem kojim su već išle prethodne, DPS-om predvođene uprave Opštine Tivat – da taj grad sopstevnu gradsku rivu koju su gradili Tivćani, mora da zakupljuje od budvanskog javnog preduzeća koje gazduje morksom obalom u Crnoj Gori.

Prekid ovakve kontroverzne prakse, uprkos obećanjima u kampanji stranaka koje sada vrše vlast, nije donijela ni prošlogodišnja smjena vlasti na državnom i nivou opštine Tivat pa se za sve, kada je u pitanju gazdovanje najbitnijim djelovima obale u Tivtu, i dalje pitaju Budva i Podgorica kojima Tivat treba da plaća kiriju da bi koristio sopstvenu gradsku rivu.

“Pine je bez upravljača od 2018. godine i ovakva situacija nije bila u interesu ni Opštine ni građana. Sada po prvi put, kroz partnerski odnos sa JP za upravljanje morskim dobrom, Komunalno preduzeće stiče pravo korišćenja cjelokupne površine Pina, a od posebnog je značaja činjenica da će svi prihodi koje JPMD ostvari ovim putem, biti vraćeni Tivtu kroz investicije u obalni pojas.” – brani ovaj potez predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović (NP).

On je, kako navode iz Opštine, najavio potpisivanje posebnog sporazuma između Opštine Tivat i Komunalnog preduzeća kojim će se Opština obavezati da ukoliko je potrebno, plati cijeli iznos ili dio godišnje naknade za korišćenje Pina, “prepoznajući u tome poseban interesa za grad i građane.”

Direktor JP za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj (DF) istakao je važnost ovog Sporazuma “imajući u vidu upravljačku politiku preduzeća na čijem je čelu, da se glavni opštinski resursi vrate građanima”.

Mikijelj je naglasio da JPMD “radi na popravljanju negativnog imidža koji preduzeće ima u javnosti”, i da je “pravi put ka ovom cilju prepoznavanje interesa lokalnih zajednica.”

Mikijelj doduše, nije pomenuo cijenu zakupa po kojoj Morsko Dobro “prepoznaje interes lokalnih zajednica” da im ustupi ono što je već njihovo.

Ovim Sporazumom, kako objašnjavaju iz lokalne uprave Tivta, Komunalno preduzeće Tivat stiče pravo pružanja usluge pristajanja plovila i pružanja ostalih pratećih usluga, ali i obavezu obezbjeđivanja reda u funkcionisanju pristaništa. Komunalno preduzeće ima pravo naplate naknade za uslugu pristajanja plovnih objekata na pristaništu Pine.

Na Pinama će biti dozvoljen privez isključivo školskom brodu “Jadran” bez plaćanja naknade, uz saglasnost Ministarstva odbrane Crne Gore. Sporazum po kome Opština Tivta od Morskog Dobra uz pozamašnu naknadu iznajmljuje soptsvenu rivu inače, stupiće na snagu tek nakon što dobije formalnu saglasnost Vlade.

Preporučujemo za Vas