CGO: Kritike članova Vlade ASK-u mogle bi se tumačiti kao pokušaj neprimjerenog političkog uticaja

"Taj pristup ne jača antikoruptivne mehanizme, niti jednak tretman svih funkcionera pred zakonom"

9510 pregleda 8 komentar(a)
CGO, Foto: CGO
CGO, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje CGO pozdravio je odluke Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) o izdavanju prekršajnih naloga i novčanom kažnjavanju predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića i sedam ministara zbog neprijavljivanja tačnih i potpunih podataka u izvještajima o prihodima i imovini od strane ovih funkcionera.

Iz CGO su istakli da rad ASK zavrijeđuje brojne kritike, na šta često i javno ukazuju.

"Međutim, nije primjereno da članovi Vlade kritikuju ASK onda kada i sami postanu predmetom njenog rada i kada ASK utvrdi nepravilnosti, ma kojeg obima iste bile. Taj pristup ne jača antikoruptivne mehanizme, niti jednak tretman svih funkcionera pred zakonom, a mogao bi se tumačiti i kao pokušaj neprimjerenog političkog uticaja na institucije koje imaju nezavisnu poziciju u sistemu, što nije u skladu sa najboljim demokratskim praksama", kazali su iz CGO.

Kako je saopšteno "Vijestima", Agencija je izdala prekršajne naloge kojima su javni funkcioneri Mladen Bojanić, Jelena Borovinić Bojović, Olivera Injac, Jakov Milatović, Đorđe Radulović, Tamara Srzentić, Ratko Mitrović i Zdravko Krivokapić kažnjeni novčanim kaznama u iznosu od po 500 eura zbog kršenja Zakona.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u izvještajima o prihodima i imovini dostavi tačne i potpune podatke. Za one koji to ne urade, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

S obzirom na to da su svima njima izdati prekršajni nalozi, izrečena im je najniža novčana kazna.

Bonus video: