Požari i u šumskim kompleksima

Posljednjih dana Služba zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja imala veliki broj intervencija

4688 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa gašenja požara, Foto: Služba zaštite i spašavanja
Detalj sa gašenja požara, Foto: Služba zaštite i spašavanja

U posljednjih desetak dana Služba zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja imala je izuzetno veliki broj intervencija, uglavnom na seoskom području, gdje su se javljali požari na otvorenom i u šumskim kompleksima.

Požarima su pogodovale visoke temperature, jaki udari vjetra i dug period bez padavina.

Služba zaštite apeluje na građane, pogotovo na one koji žive na seoskom području, da budu veoma oprezni s upotrebom vatre na otvorenom, zbog rizika da dođe do situacije nemogućnosti kontrolisanja požara, gdje će biti ugroženi životi i imovina ljudi.

”Takođe, veliki šumski kompleksi mogu biti ugroženi, a Služba zaštite će biti onemogućena da na jakom vjetru lokalizuje i stavi pod kontrolu tako veliki broj požara”, tvrde u opštinskoj vatrogasnoj službi.

U Službi zaštite i spašavanja tvrde da su primijetili da se u pojedinim djelovima opštine namjerno podmeću požari, o čemu su upoznate nadležne institucije.

”Upućujemo poziv građanima da preduzmu mjere iz njihove nadležnosti kako bi se takvom ponašanju stalo na kraj. U suprotnom, može doći do katastrofalnih požara, kao što imamo primjere sa zemljama u okruženju”, poručili su iz pljevaljske Službe zaštite i spašavanja.

Bonus video: