Aktivan požar u Nacionalnom parku Prokletije

NPCG apeluju na sve korisnike prostora zaštićenih područja da ne lože vatru blizu šume, kao i u šumi, ne pale korov, biljni i drugi materijal na poljoprivrednim parcelama, i površinama blizu šuma Nacionalnih parkova

9690 pregleda 0 komentar(a)
Foto: nparkovi.me
Foto: nparkovi.me

U Nacionalnom parku Prokletije aktivan je požar čije gašenje otežava jak vjetar.

Kako je saopšteno iz Nacionalnih parkova Crne Gore požar u NP Prokletije izbio je u nedjelju u kasnim popodnevnim časovima na prostornoj cjelini Trokuz-Ribljak u mjestu Horilac.

Iako je požar bio lokalizovanm poslije 12 časova jak vjetar je rasplamsao vatru.

"Do ovog trenutka, Služba zaštite NP Prokletije nije bila u mogućnosti da lokalizuje požar jer nikakvu pomoć nijesu dobili od nadležnih organa, prije svega, opštine Plav i Službe zaštite Plav koje su uredno više puta tokom dana obavještavali o stanju na terenu", navodi se u saopštenju.

park Prokletije požar
foto: nparkovi.me

Dodaje se da je direktor NP Prokletije Marinko Barjaktarović obavijestio nadležne organe telefonskim putem o pojavi požara u zaštićenom području, kao i o nemogućnosti da isti sopstvenim kapacitetima ugase iz više razloga, prije svega, zbog nepristupačnosti terena i nemogućnosti dopreme dodatne količine vode.

NP Prokletije, kako je saopšteno, očekuje konkretnu pomoć od nadležnih organa kako bi negativne posljedice po ukupne vrijednosti ovog zaštićenog područja bile što manje.

Nacionalni parkovi Crne Gore apelovali su na građane da izbegavaju aktivnosti koje predstavljaju potencijalnu opasnost za izazivanje požara.

park Prokletije požar
foto: nparkovi.me

"!Imajući u vidu da su pred nama veoma topli avgustovski dani, NPCG apeluju na sve korisnike prostora zaštićenih područja da ne lože vatru blizu šume, kao i u šumi, ne pale korov, biljni i drugi materijal na poljoprivrednim parcelama, i površinama blizu šuma Nacionalnih parkova, ne bacaju opuške i lako zapaljivi materijal na mjestima gdje mogu izazvati požar, kao i da sa najvećim stepenom odgovornosti čuvaju ukupne vrijednosti svih pet nacionalnih parkova" navodi se u saopštenju.

Bonus video: