ODT Kolašin: Blagovremeno se preduzimaju sve radnje u predmetima vezanim za gradnju auto-puta

Iz kolašinskog tužilaštva se oglasili nakon pres konferencije Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou

19739 pregleda 257 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Osnovno tužilaštvo u Kolašinu formiralo je dva predmeta povodom gradnje dionice auto-puta Bar - Boljare, a sve mjere i radnje iz nadležnosti tog tužilaštva, povodom tih i svih drugih predmeta, blagovremeno se preduzimaju.

To je danas saopšteno iz kolašinskog ODT-a, nakon pres konferencije Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, na kojoj je bilo govora o auto-putu.

"Osnovnom sudu u Kolašinu, 26.02.2021 godine, podnijet je optužni predlog protiv China road & bridge corporation d.o.o kao pravnog lica i H.S., kao odgovornog lica u kompaniji CRBC ,zbog krivičnog djela građenje objekata bez prijave i dokumentacije za građenje i krivičnog djela oštećenje životne sredine. Optužni predlog se odnosi na iskopavanje šljunkovitog materijala iz korita rijeke Tare, kao i izgradnju obale utvrde desne strane korita rijeke Tare od viška materijala nastalog iskopom tunela Pajkov Vir, i to na lokaciji podsekcije 4.1/Uvač 4- Most Pajkov Vir", saopšteno je iz tužilaštva.

Kazali su da su radovi izvođeni bez prethodno podnijete prijave za građenje i propisane dokumentacije, mimo revidiranog glavnog projekta i bez saglasnosti nadležnih institucija. Predmet je formiran po inicijativi kolašinskog tužilaštva i na osnovu zapisnika o kontroli nadležnih inspekcija, a postupak pred sudom je u toku.

"U drugom predmetu od Specijalnog državnog tužilaštva Osnovnom državnom tužilaštvu u Kolašinu ustupljena je na nadležnost krivična prijava NVO Mans podnijeta protiv Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore i kineske kompanije China road & bridge corporation d.o.o i odgovornih lica u kompaniji, zbog krivičnog djela zagađenje životne sredine u sticaju sa krivičnim djelom oštećenje životne sredine, u sticaju sa krivičnim djelom uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra. Prijava se odnosi na izvođenje radova na lokaciji mosta Uvač 3, poddionica 4.1 sekcija 4 prioritetne dionice autoputa Bar Boljare", dodaje se u saopštenju.

Kazali su da su u tom predmetu sprovedena vještačenja vještaka ekološke struke i zaštite životne sredine i vještaka građevinske struke - oblast hidrotehnike, a da je za septembar zakazano saslušanje osumnjičenih.

Bonus video: