VATRA NA NEPRISTUPAČNOM PROSTORU

Požar se širi ka kanjonu Tare, registrovan novi na vrhu Međed u NP Durmitor

Angažovan i helikopter Vojske Crne Gore koji iz vazduha gasi opožarene lokacije

27141 pregleda 10 komentar(a)
Foto: NPCG
Foto: NPCG

Požar u Nacionalnom parku Durmitor koji je zahvatio područje Parka sa pljevaljske strane iz pravca planine Bunetine prije nekoliko dana, širi se ka kanjonu rijeke Tare ka Zlodolu, i zavisi od vjetra koji mijenja pravac.

U ovom trenutku angažovan je helikopter Vojske Crne Gore koji iz vazduha gasi opožarene lokacije u ovom dijelu Parka.

Durmitor požar
foto: Screenshot

Kako je saopšteno iz Nacionalnih parkova Crne Gore na terenu su već danima angažovani nadzornici Službe zaštite NP Durmitor, kao i vatrogasna služba opštine Pljevlja koji čine sve da vatrena stihija ne zahvati šire područje.

Zbog nepristupačnosti terena i jakog vjetra, požar je jedino moguće gasiti iz vazduha i druga opcija ne postoji.

"JPNPCG je u stalnoj komunikaciji sa Dektoratom za vanredne situacije Crne Gore, kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova i Vojskom Crne Gore čije su raspoložive snage, imajući u vidu veliki broj požara na čitavoj teritoriji Crne Gore, juče bile angažovane na Durmitoru", navodi se u saopštenju NPCG.

požar Durmitor
foto: NPCG

Dodaju da zabrinjava pojava požara sa jugozapadne strane Međeda o čemu je odmah obavještena opštinska vatrogasna služba Žabljaka.

Angažovan je helikopter kako bi se prevezli vatrogasci na lice mjesta.

Gori suva planinska trava busika i veoma je opasno gasiti požar sa zemlje zbog strmih planinskih strana i nagiba. Požar se pojavio sa planinarske staze od Previje prema Cerovom bogazu i postoji indicija da je podmetnut.

požar Durmitor
foto: NPCG

Zbog strmog terena ne može se intervenisati sa zemlje i neophodna je asistencija gašenja požara iz vazduha.

"Imajući u vidu period pred nama koga i dalje karakterišu veoma visoke temeperature vazduha, kao i pojačanu opasnost od izazivanja požara, NPCG apeluju na sve korisnike prostora svih pet zaštićenih područja da se sa maksimalnom odgovornošću odnose prema njihovim ukupnim vrijednostima kako bi posljedice od vatrene stihije bile što manje", navodi se u saopštenju NPCG.