Porodice nisu dobile obećane stanove za zemljište koje su ustupili za gradnju Urgentnog centra

Prije godinu postignut dogovor sa KCCG i Glavnim gradom za ustupanje zemljišta za potrebe gradnje Urgentnog centra. Đurovići navode da nisu dobili ključeve, a iz gradske uprave ističu da su svoj dio posla završili, ali da nisu državne institucije

27490 pregleda 11 komentar(a)
Urgentni centar (arhiva), Foto: Boris Pejovic
Urgentni centar (arhiva), Foto: Boris Pejovic

Dvije podgoričke porodice još nisu dobile ključeve od stanova, koji su im prije godinu obećani za zemljište koje su ustupili za gradnju Urgentnog centra.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović tražila je prošlog mjeseca izdavanje uslova za izradu tehničke dokumentacije za gradnju Urgentnog centra, koji bi bio smješten u krugu Kliničkog centra (KCCG).

KCCG i Glavni grad postigli su prethodno, prije godinu, dogovor sa porodicama Đurović i Radojević da za zemljište na kojem žive dobiju po stan. Dogovor je opisan kao “prvi korak u pravcu izgradnje” Urgentnog.

Predstavnica jedne od porodica kazala je “Vijestima” da se, međutim, još nisu uselili u svoj novi dom.

“Slali smo desetine dopisa nadležnima. Pokušali smo da ugovorimo sastanak sa predstavnicima KCCG, čak i lično, ali nismo dobijali povratnu informaciju. Naša situacija se mora što prije riješiti, jer smo mi ispoštovali dogovor i iselili se iz našeg doma, ali se nismo uselili u obećani stan”, kazala je Vesna Đurović za “Vijesti” o slučaju svoje porodice.

Iz KCCG nedjelju dana ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” kada će porodicama biti uručeni ključevi, dok su iz Glavnog grada kazali da su oni ispunili svoje obaveze.

Skupština Glavnog grada je prošle godine donijela odluku o prenosu dva dvosobna stana za potrebe KCCG, kako bi se dali porodicama a u cilju stvaranja uslova za izgradnju Urgentnog centra.

“Glavni grad je izgradnju Urgentnog centra prepoznao kao izuzetno važan projekat, zbog čega smo promptno reagovali i preuzetu obavezu izvršili u najkraćem roku. Nakon uspješne ralizacije one faze postupka koja je bila u nadležnosti Glavnog grada, a uviđajući da Vlada ne preduzima neophodne dalje korake, u više navrata smo ih informisali o potrebi okončanja procedure, koja će omogućiti porodicama useljenje u stambene jedinice, a time stvoriti pretpostavke za početak izgradnje novog Urgentnog centra,” rečeno je “Vijestima” iz uprave na čijem je čelu Ivan Vuković.

Iz gradske uprave su istakli da su krajem januara uputili dopis i premijeru Zdravku Krivokapiću sa molbom za sastanak i predlogom tema koje su podrazumijevale i izgradnju nove zgrade Urgentnog centra. Na navedeni dopis su, navode, dobili odgovor da će biti informisani kada se u agendi premijera nađe vremena, ali da “do danas nijesmo dobili termin za sastanak”.

Krajem marta uputili su dopise Vladi, Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Ministarstvu zdravlja i KCCG. Iz resora ministra Milojka Spajića kazali su da je to pitanje u nadležnosti Ministarstva zdravlja, te da su isti dopis proslijedili njima.

Iz Glavnog grada su novinaru dali na uvid dopise koje su uputili ovim institucijama.

Iz gradske uprave kazali su da je na obavezu rješavanja ovog pitanja gradonačelnik ukazao ministarki zdravlja na zajedničkom sastanku.

Ukupna površina nove zdravstvene ustanove biće 10.500 metara kvadratnih, a u njoj će biti smješteni Urgentni s pratećim sadržajima, operacionim salama, intenzivnom jedinicom, bolesničkim sobama i dijagnostikom.

Povezani članci

04. Avgust 2021.

Ministarstvo zdravlja bi da gradi Urgentni centar

“Smatramo da se ovim stvaraju bolji uslovi za pacijente i zapošljene, te da zaslužuje posebnu pažnju. Jednako važnim smatramo rješavanje pitanja adekvatnog stanovanja porodica koje žive u krugu ove ustanove. Glavni grad je sve preuzete obaveze izvršio bez odlaganja. Bez obzira na to što su Glavni grad i porodice mjesecima bez odgovora na ovo pitanje, želimo da vjerujemo da će Vlada i resorno ministarstvo konačno ovu proceduru dovesti do kraja,” navodi se u odgovoru.

Iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o ovom slučaju.

Bonus video: