Žabljak nabavlja električna bicikla

Vrijednost nabavke je 14.049,58 eura

4605 pregleda 1 komentar(a)
Električno biciklo (ilustracija), Foto: Shutterstock
Električno biciklo (ilustracija), Foto: Shutterstock

Opština Žabljak objavila je javni poziv za nabavku električnih bicikala za projekat javnog iznajmljivanja bicikala.

Javni poziv objavljen je 13. avgusta, vrijednost nabavke je 14.049,58 eura, bez uračunatog PDV-a, a rok za isporuku robe je najkasnije kraj novembra.

Prema tekstu javnog poziva, u planu je nabavka 12 električnih bicikala različitih veličina.

Javni biciklisitčki saobraćaj, poznat kao “bike sharing”, odavno funkcioniše u svim većim turističkim mjestima u svijetu. U Crnoj Gori, usluga “bike sharing” godinama je dostupna u Tivtu i Budvi.

Takvu uslugu 2018. godine najavljivali su iz Glavnog grada, kada je saopšteno da će 20 električnih i 80 konvencionalnih bicikala biti dostupno za iznajmljivanje.

Iz nevladine organizacije Biciklo.me, međutim, tada su kritikovali izgradnju sistema, navodeći da u tom trenutku takva investicija nije opravdana.

“Praviti bike sharing sistem bez razvijene funkcionalne biciklističke infrastrukture je čisto pomodarstvo”, kazali su, pored ostalog, iz te organizacije, dodajući i da će sistem biti neodrživ, ako je zasnovan na Studiji finansijske opravdanosti uvođenja sistema za dijeljenje bicikala u Podgorici iz 2016. jer taj dokument nije, kako su naveli, tretirao “značajne faktore koji su od presudnog značaja za održanje i razvoj jednog ovakvog sistema”.

U međuvremenu, Glavni grad je objavio više javnih poziva za građane, za davanje subvencija za nabavku bicikala i električnih trotineta.

Bonus video: