35mm: Vlast da se hitno pozabavi izmjenom Krivičnog zakona u dijelu koji se tiče ugorožavanja bezbjednosti novinara

"Napadi na novinare/ke mogu se suzbiti samo uz djelotvorne istrage i ozbiljne kazne. Time ćemo dobiti i neophodnu zaštitu za sve one kolege/nice koji/e se bave istraživačkim novinarstvom koje je temelj slobode medija, na kojoj bi demokratija trebalo da počiva"

3852 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladina organizacija (NVO) "35mm" saopštila je danas da najoštrije osuđuje napad na direktoricu Centra za istraživačko novinarstvo Milku Tadić-Mijović.

Oni su dodali da pozivaju nadležne organe da adekvatno procesuiraju napadača i time pokažu da se napadi na slobodu medija u Crnoj Gori ne tolerišu.

"Niz ataka verbalnih i fizičkih kojima svjedočimo u prethodnom periodu, kao i zastrašivanja kojima je nedavno bila izložena novinarka "Vijesti" Jelena Jovanović, najčešće motivisanih neslaganjem sa stavovima novinara/ki ili uređivačkom politikom kuće za koju radi/e, alarm su aktuelnoj vlasti da se hitno pozabavi izmjenom Krivičnog zakona u dijelu koji se tiče ugorožavanja bezbjednosti novinara/ki", ističe se u saopštenju NVO "35mm".

Poručili su da će se ubuduće zajedno sa kolegama/nicama iz nevladinog sektora koji se bave medijima aktivno zalagati za propisivanje novih krivičnih djela: sprečavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka, i dopunu krivičnih djela teška tjelesna povreda i teško ubistvo u odnosu na novinare kao oštećene.

"Napadi na novinare/ke mogu se suzbiti samo uz djelotvorne istrage i ozbiljne kazne. Time ćemo dobiti i neophodnu zaštitu za sve one kolege/nice koji/e se bave istraživačkim novinarstvom koje je temelj slobode medija, na kojoj bi demokratija trebalo da počiva", zaključuje se u saopštenju NVO "35mm".

Bonus video: