Srzentić: Finasiranje NVO iz javnih fondova ulaganje u razvoj u mnogim oblastima

Ministarka sa predstavnicima devet nevladinih organizacija potpisala ugovore o kofinansiranju projekta i programa podržanih iz fondova Evropske unije u iznosu od 536 hiljada eura

6881 pregleda 2 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Snažan nevladin sektor jedan je od glavnih stubova demokratije i razvijenog građanskog društva i zbog toga je finanisiranje nevladinih organizacija iz javnih fondova ulaganje u razvoj u najrazličitijim oblastima za bolji život građana.

To je saopštila ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić koja je danas sa predstavnicima devet nevladinih organizacija potpisala ugovore o kofinansiranju projekta i programa podržanih iz fondova Evropske unije u iznosu od 536 hiljada eura.

Srzentić je, kako prenosi PR Centar, kazala da se kofinansiranjem projekta i programa nevladinih organizacija podržanih iz fondova Evropske unije, ukazuje na značaj brojnih inicijativa koje se realizuju uz podršku EU, a koje zahvaljujući svom izazovnom razvojnom i finansijskom potencijalu, cjelokupni prostor podstiču na međusobnu saradnju u rješavanju zajedničkih izazova, a sve za bolji kvalitet života građana.

"Inkluzivno društvo koje želimo da napravimo zahtijeva napor sa obje strane - civilnog društva i Vlade, a mi u Vladi doživljamo nevladin sektor kao sponu između sistema javne uprave i društva i sve značajniju poveznicu u prekograničnoj sardanji", istakla je Srzentić.

Kazala je da prepoznaje izuzetan značaj koji nevladin sektor u Crnoj Gori ima za sveukupni društveni razvoj i ostvarivanje principa ljudskih prava, slobode, jednakosti, vladavine prava.

"Zato finansiranje NVO iz javnih fondova vidim kao ulaganje u razvoj u najrazličitijim oblastima."

Realizaciju ovog procesa započeli smo čim je budžet postao operativan, a implementacija konkursa će biti pravovremena i efikasna u cilju što bolje apsorpcije EU fondova od strane nevladinih organizacija", poručila je Srzentić.

Za Elviru Hadžibegović, izvršnu direktorku Foruma mladi i neformalna edukacija, za jedan uspješan rad i projekat u zajednici uvijek je neophodan multisektorski pristup, zato je proces kofinansiranja esencijalan i bez njega bi bio ugrožen rad nevladnih organizacija.

„Podržavanjem projekta civilnog sektora, koji se finansiraju od strane Evropske unije, radimo na održivosti, ali isto tako pokazujmo spremnost lokalnih i nacionalnih struktura da se dugoročno obavežu na same ciljeve projekta", rekla je Hadžibegović.

Kazala je da je pored kofinansiranja esencijalno i partnerstvo i saradnja sa državnim strukturama kada su u pitanju projekti i programi koji se sprovode zemlji.

„Mi smo oni srećniji, koji na Zapadnom Balkonu uvijek imaju obezbijeđeno kofinansiranje i samim tim možemo da se upustimo u veće izazove i da konkurišemo za mnogo veća sredstva od strane Evropske unije, jer znamo da će kofinasiranje biti podržano od strane Ministrastvo javne uprave, digitalnog društva i medija“ poručila je Hadžibegović.

Prema Javnom konkursu za raspodjelu sredstava za kofinansiranje projekta i programa nevladnih organizacija podržanih iz fondova Evropske unije za 2021. godinu projekti se mogu podnijeti Ministarstvu do 1. decembra 2021. Opredijeljeni iznos sredstava iznosi 923. hiljada eura.

Bonus video: