CEDIS: Požari ugrozili elektrodistributivne objekte i mrežu

Iz CEDIS-a apelovali na građane da se savjesno i odgovorno ponašaju, te da svojim postupcima ne ugrožavaju prirodu, energetske objekte i mrežu

7143 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CEDIS
Foto: CEDIS

Više od stotinu stubova različitih profila, ali i druge elektroenergetske opreme, izgorjelo je u dosadašnjim požarima tokom ljetnje sezone, a najveća šteta nanijeta je na distributivnoj mreži sa koje se napaja Katunska nahija, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

"Svjedoci smo da radnje pojedinaca često dovode do požara širokih razmjera koji ugrožavaju elektroenergetske objekte i mrežu i uzrokuju dugotrajne prekide u napajanju korisnika električnom energijom, u nekim slučajevima i do 20 sati. Naše ekipe ulažu veliki napor da sačuvaju stabilnost elektrodistributivnog sistema i da svaki korisnik ima pouzdano snabdijevanje električnom energijom. Oni su uvijek na prvoj liniji da priskoče u pomoć službama i građanima, a u ovakvim okolnostima imaju prioritetan zadatak da od vatre sačuvaju elektroenergetsku mrežu i objekte, što im otežava ionako težak posao održavanja distributivne mreže", navode iz kompanije.

Kazali su da je ekipama CEDIS-a u pojedinim situacijama trebalo više od 20 sati dodatnog napora da otklone posljedice požara i uspostave uredno napajanje korisnika.

"U požarima, do sada, je izgorelo preko 100 stubova različitih profila, ali i druge elektroenergetske opreme i to u opštinama: Podgorica, Cetinje, Nikšić, Plužine, Bar i Šavnik. Ukupna materijalna šteta na energetskim objektima i mreži će se utvrditi u narednom periodu, s obzirom da još uvijek ima aktivnih požara."

Požar je u nikšićkoj opštini ugrozio niskonaponsku mrežu “Brestice”, kao i dalekovod “Trubjela”, na kojima se još uvijek utvrđuje šteta.

"Na dalekovodu 10 kV 'Petrovići' izgorjela su tri portalna, jedan zatezni A stub kao i tri N11 stuba, dok je na niskonaponskoj mreži 'Donji Obljaj' izgorjelo 29 stubova. Na teritoriji opštine Plužine danima je bio ugrožen dalekovod 'Unač', sa kojeg se napaja dio sela Pivske planine, na kojem su izgorela četiri stuba", navode iz CEDIS-a.

Tokom požara naviše štete je nanijeto na distributivnoj mreži sa koje se napaja Katunska nahija.

"Prema prvim podacima izgorjelo je 15 nosnih stubova na niskonaponskoj mreži 'Dolovsko korito', na dalekovodu 'Bijele poljane' jedan A stub, dva portalna i šest nosnih stubova. Na dalekovodu 'Bata' izgorjela su tri portalna i šest nosnih stubova, dok je na niskonaponskim mrežama 'Ubli' i 'Prisoja' uništeno po pet stubova. Štetu od dva A stuba i šest nosnih pretrpjela je niskonaponska mreža 'Izvori'."

Iz CEDIS-a naglašavaju da je u velikom požaru u Mrkojevićima do posljednjeg trenutka bio ugrožen dalekovod 10 kV “Mrkojevići” na kojem su stradala četiri stuba. "Dalekovod je od većih posljedica sačuvan nadljudskim naporima vatrogasnih službi i naših ekipa", ističu iz kompanije.

U šavničkoj opštini na 10 kV DV “Uskoci” u požaru su izgorela četiri stuba.

"Apelujemo na građane da se savjesno i odgovorno ponašaju, te da svojim postupcima ne ugrožavaju prirodu, energetske objekte i mrežu i ne otežavaju posao našim ekipama koje ulažu veliki napor da sačuvaju stabilnost elektrodistributivnog sistema", zaključuje se u saopštenju CEDIS-a.

Bonus video: