U čije će klupe djeca sjesti 1. septembra?

Desetak dana do početka školske godine, roditelji đaka OŠ “Vladimir Nazor” još nemaju sve informacije

19359 pregleda 47 reakcija 4 komentar(a)
Osnovna škola “Vladimir Nazor” u Maslinama, Foto: BORIS PEJOVIC
Osnovna škola “Vladimir Nazor” u Maslinama, Foto: BORIS PEJOVIC

Roditelji đaka podgoričke Osnovne škole “Vladimir Nazor” ni desetak dana do početka nove školske godine nemaju informaciju gdje će njihova djeca pohađati nastavu, jer zgrada te ustanove nije bezbjedna.

”Znamo samo da će nam djeca ići u školu ‘Savo Pejanović’ u centru i u ‘Marko Miljanov’ na Koniku. Sada se pominje i da će dio mališana ići u područno odjeljenje škole ‘Dragiša Ivanović’ u Doljanima. Tu školu, nekadašnju privatnu Gimnaziju ‘Luča’, pohađaju učenici prva tri razreda škole ‘Dragiša Ivanović’ na Zlatici”, kazala je Svetlana Madžgalj, majka troje mališana, upisanih u OŠ “Vladimir Nazor”.

Ona je istakla da je roditeljima, osim organizacije nastave, problem i prevoz.

”Kako ćemo suprug i ja da se organizujemo ako, recimo, sve troje budu u različitim smjenama? Svi roditelji su se nadali da će nastava biti organizovana u kasarni u Maslinama”, navela je ona.

OŠ “Vladimir Nazor” je zatvorena u aprilu, a stručnjaci Građevinskog fakulteta procijenili su da zgrada ne zadovoljava potrebne bezbjednosne standarde.

Nadležni iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta predložili su da đaci idu u škole “Savo Pejanović” i “Marko Miljanov”, a roditelji su tražili da se nastava organizuje u prostorijama kasarne u Maslinama, kako bi učenici bili zajedno, a što bi riješilo i problem prevoza.

MPNKS organizovalo je obilazak kasarne “Marko Miljanov Popović” s predstavnicima Ministarstva odbrane i Savjeta roditelja i tom prilikom je konstatovalo da “postoje uslovi da se objekti mogu adaptirati, kao privremeno rješenje, za potrebe učenika”.

Nakon toga, resor Vesne Bratić obratio se MO sa molbom za ustupanje prostorija kasarne u Maslinama.

”Dobili smo odgovor od MO, ali shodno Zakonu o tajnosti podataka, sadržaj istog ne smijemo podijeliti s Vama jer je akt stepenovan s ‘interno’”, navodi se u odgovoru resora “Vijestima”.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković ponudio je juče pomoć - 50.000 eura za potrebe prevoza đaka u druge škole.

Neshvatljivo je, kaže Vuković, da Glavni grad niko iz MPNKS nije pozvao ni dva mjeseca “nakon što sam javno uputio inicijativu da organizujemo sastanak i iskazao želju da se uključimo u rješavanje problema”.

Bonus video: