Urađeno prvo torakoskopsko uklanjanje grudne žlijezde

“Operaciju su izveli dječiji hirurzi Đorđe Suhih i Saša Radović, na čelu sa konsultantom iz Beograda Branislavom Jovanovićem. Anesteziju je vodila specijalista anestezije i reanimacije Marijana Karišik

1839 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Tim ljekara Instituta za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra (KCCG) prvi put u Crnoj Gori izveo je torakoskopsko uklanjanje grudne žlijezde (Timusa), kod djevojčice, saopšteno je iz KCCG.

Iz te ustanove su naveli da, nakon uspješnog hirurškog zahvata, postoperativni oporavak djevojčice teče planiranom dinamikom.

Torakoskopsko uklanjanje Timusa, kako su pojasnili iz KCCG-a, je minimalno invazivna hirurška procedura, koja omogućava veći komfor pacijentu i brži oporavak, za razliku od klasične metode koja podrazumijeva otvaranje grudnog koša.

“Operaciju su izveli dječiji hirurzi Đorđe Suhih i Saša Radović, na čelu sa konsultantom iz Beograda Branislavom Jovanovićem. Anesteziju je vodila specijalista anestezije i reanimacije Marijana Karišik”, kaže se u saopštenju.

Direktor IBD-a, Velibor Majić je kazao da je to bila jedna vrlo zahtjevna operacija koja se radi u malom broju centara u regionu.

On je zahvalio svim kolegama koji su učestvovali u pripremi i izvođenju operacije, kompletnom anesteziološkom timu kao i kolegama iz KCCG-a, koji se bave adultnim pacijentima jer su omogućili adekvatne uslove, opremu i neophodan kadar.

“Zahvalio bih se i kolegama sa Intezivne njege koji su postoperativno pratili pacijentkinju i učinili da ova operacija protekne uspješno i na najbolji način, i po pacijenta i po ordinirajuće ljekare”, rekao je Majić.

On je napomenuo da je Predrag Ignjatović, kao ordinirajući dječiji neurolog, uložio maksimalan napor da pacijentkinju pripremi za operativni zahvat, uz nesebičnu pomoć kolega sa adultne neurologije.

Ignjatović je istakao da zahvat predstavlja rješavanje suštine problema kod bolesti, koja je, kako je pojasnio, u osnovi autoimuni proces koji dovodi do pogoršanja stanja pacijenta.

“Glavni operater je bio saradnik iz Beograda Branislav Jovanović, koji ima veliko iskustvo u rješavanju ovih hirurških problema. Očekujemo dalji nastavak saradnje, a u narednom periodu imaćemo još par operacija sa formom Miastenie gravis”, rekao je Ignjatović.

Jovanović je istakao da, po potrebi, sa zadovoljstvom boravi u Crnoj Gori pomažući kolegama pri liječenju teških hirurških oboljenja kod djece, a u cilju razvoja minimalno invazivne dječije hirurgije.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam u toku svog posljednjeg boravka u IBD-u, izvršio torakoskopsku timektomiju kod 14-ogodišnje djevojčice. Operacija je izvršena uspješno i dijete se dobro oporavlja”, naglasio je Jovanović.

Bonus video: