DPS: Borovinić Bojović nastavlja da obmanjuje građane

Komisija za zdravstvo DPS-a konstatuje da u periodu koji je Borovinić Bojović izabrala za analizu, “odlazeća ministarka zdravlja” ima dva puta više umrlih i dva i po više novooboljelih

9922 pregleda 43 reakcija 43 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović nastavlja da obmanjuje građane dok Crna Gora niže crne rekorde i gubi najvrednije - ljudske života, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz Komisije za zdravstvo DPS-a su kazali da Borovinić Bojović ne želi da odgovara onima koji je prozivaju sa "zadnjim namjerama”.

“Ne odgovara ni Komisiji za zdravstvo DPS-a, iako argumentovano već nekoliko sedmica apelujemo na nju da se okane politike i politikanstva i počne da se upravlja prema medicinskim činjenicama u cilju zaštite zdravlja stanovništva, za šta je najodgovornija”, kaže se u saopštenju.

Oni su naveli da, u nedostatku argumenata da odbrani svoju lošu politiku naslonjenu na program Demokratskog fronta, koji se, kako kažu, uglavnom bavi potiranjem Crne Gore, “prolazna” ministarka zdravlja nastavlja da obmanjuje građane.

“Pokušavajući da činjenično dokaže sebi i drugima kako je uspješna i sposobna, kakav je 'ekspert', ona nas zapravo obasipa besmislicama”, navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da od nekoga ko za prvog saradnika u Komisiji za COVID ne zna da li je profesor na fakultetu ili nije i ne očekuju bolju “stručnu” ekspertizu.

“Već je i laicima jasno da njena odbrana navođenjem broja testiranih nema nikakvu težinu i nije relevantan pokazatelj kontrole epidemije pa zato nećemo trošiti prostor da je edukujemo koliko je na pogešnom putu”, kaže se u saopštenju.

Iz Komisije za zdravstvo DPS-a kazali se da je u posljednja dva dana u Crnoj Gori umrlo 11 osoba koje su imale COVID, “ali to za ministarku zdravlja nije podatak od značaja koji bi naglasila u javnom pojavljivanju i uputila riječi saučešća i saosjećanja sa porodicima preminulih”.

Prema njihovim riječima to se i ne može očekivati od člana Vlade čiji se ministri “vozikaju” gliserom, govore kako je sjajno i da “zarađujemo kao nikada do sada”, dok sa druge strane Crna Gora, kako su naveli, opet niže crne rekorde i gubi najvrednije - ljudske živote.

Pošto ministarka zdravlja pokušava da, kako su kazali, predstavi neke informacije koje se kose sa realnošću, zbog građana, iz Komisije za zdravstvo DPS-a iznijeli su paralelne podatke za procjenu kontrole epidemije.

“U Crnoj Gori danas imamo 4.912 oboljelih od čega 185 na bolničkom liječenju dok smo na današnji dan 2020. imali 1.038 oboljelih i hospitalizovana 124 pacijenta. Dakle, danas imamo 4,8 puta više oboljelih i jedan i 1,5 puta više pacijenata na bolničkom liječenju”, kaže se u saopštenju.

Komisija za zdravstvo DPS-a kao poseban kvalitet nekadašnje organizacije zdravstvenog sistema ističe spremnost da se u prvim mjesecima epidemije liječe u bolničkim uslovima i lakši COVID pacijenti.

“To je moguće kada ustanove i zdravstveni radnici nijesu preopterećeni, što se ne može reći za 2021. godinu. Prisjetićemo se ove godine i koliko je teških i ozbiljnih pacijenata liječeno u kućnim uslovima”, kaže se u saopštenju.

Oni su naveli da je u periodu koji ministarka zdravlja analizira, od 1. maja do 16. avgusta prošle godine, u Crnoj Gori bilo 3.713 novooboljelih i 70 umrlih.

“U periodu od 1. maja do 16. avgusta 2021. u kojem je na žalost za naše zdravlje najodgovornija sadašnja ministarka, imamo 9.104 novooboljelih i 151 osobu koja je izgubila borbu sa koronom”, dodaje se u saopštenju.

Komisija za zdravstvo DPS-a konstatuje da u periodu koji je Borovinić Bojović izabrala za analizu, “odlazeća ministarka zdravlja” ima dva puta više umrlih i dva i po više novooboljelih.

“Opterećena krivičnim prijavama, vođena politikanstvom, skromnog epidemiološkog znanja i apsolutnog nepoznavanja javnog zdravlja, očito da nije umjela bolje”, ocijenili su iz Komisije za zdravstvo DPS-a.

Oni su poručili da za ovakvu epidemiološku situaciju smatraju direktno odgovornim premijera i Vladu koji je podržavaju.

“Svi oni koji su zaslužni za potpuni gubitak kontrole nad epidemijom, najmanje što bi trebalo da urade, je da kolektivno podnesu ostavke”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: