Gradiće se nova škola, nastava za đake iz "Vladimira Nazora" u "Marku Miljanovom" i bivšoj Gimnaziji "Luča"

Ogorčeni roditelji izrazili sumnju da će nova zgrada biti završena iduće godine, nadležni naveli da će izgradnja koštati više od četiri miliona eura

48831 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Skup ispred škole u Maslinama, Foto: Boris Pejović
Skup ispred škole u Maslinama, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.08.2021. 20:59h

Nastava za djecu iz Osnovne škole "Vladimir Nazor" u Maslinama u Podgorici, biće organizovana u školi "Marko Miljanov" na Koniku i bivšoj Gimnaziji "Luča" u Doljanima, a gdje je sada područno odjeljenje škole "Dragiša Ivanović".

To je saopšteno na današnjem skupu ispred škole u Maslinama, a pojašnjeno je da će prevoz biti organizovan za đake.

Istaknuto je da će graditi novu školu "Vladimir Nazor", a da se očekuje da će đaci školsku godinu 2022/23. pohađati u Maslinama.

Pojašnjeno je da bi djeca dolazila ispred škole u Maslinama, odakle bi ih prevozili autobusima na nastavu i vraćali na isto mjesto po završetku školskih obaveza.

Predviđeno je da đaci do šestog razreda pohađaju školu u Doljanima, a ostali u školi "Marko Miljanov", a dosta roditelja je, u na momentima žučnoj raspravi, istaklo da nisu uopšte konsultovani, kontaktirani šta je za njih bitno.

Iako je saopšteno da je predlog roditelja bio da se nastava organizuje u kasarni Masline, mnogi od njih su to noćas demantovali.

"To nije bio naš predlog, nego Ministarstva, stavljeni smo pred svršen čin. Bila nam je opcija kasarna ili dvije škole", istakla je jedna majki đaka, a potvrdili su i drugi roditelji.

Direktorica Marković je istakla da je Ministarstvo odbrane donijelo odluku da kasarna u Maslinama nije uslovna za nastavu.

Vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za predškolsko vaspitanje, osnovnu školu i inkluzivno obrazovanje Slavica Ilinčić je kazala da je definitivno odlučeno da grade novu školu, a veliki broj roditelja negoduje i veoma su nezadovoljni ponuđenim rješenjima.

Direktorica škole Ljiljana Marković je istakla da je odluka da se nova škola gradi konačna i da je to željela većina roditelja.

Na insistiranje brojnih roditelja, da li mogu da garantuju da će nova zgrada biti završena do prvog septembra iduće godine, predstavnici Savjeta roditelja, Marković i Ilinčić nisu garantovali da će tako biti.

Ogorčeni roditelji su izrazili sumnju da će nova zgrada biti završena iduće godine, jer tek treba da se pokrene procedura, rade elaborati, statika, idejno rješenje, pa raspiše tender za radove.

Pojedini roditelji su zatražili od nadležnih da dok traje izgradnja nove škole uz Ulicu Goce Delčeva, uporedo se rekonstruišu tri paviljona, što bi moglo da bude završeno za pola godine. Jer, kako je istaknuto, nova škola ne može da bude završena prije roka od tri godine.

Ilinčić je istakla da će orijentaciono izgradnja nove škole koštati nešto preko četiri miliona eura.

Bonus video: