Platili Morskom dobru više nego što će od njih dobiti

Morsko dobro će ove godine u Tivtu investirati samo 20.000 eura i to za realizaciju jednog jedinog projekta - izgradnju 80 metara duge pješačke staze sa solarnom rasvjetom uz granicu rezervata prirode Tivatska Solila

19665 pregleda 120 reakcija 8 komentar(a)
Gradska riva Pine u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Gradska riva Pine u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Javno preduzeće Morsko dobro iz Budve i ove će godine nastaviti sa minimalnim ulaganjima u obalnu infrastrukturu i projekte na području opštine Tivat, a što je i prethodnih nekoliko godina bila praksa te monopolističke državne firme koja upravlja obalom i morem u Crnoj Gori.

Morsko dobro, na čijem su čelu prethodnih godina bili predstavnici DPS-a, a sada ga vode kadrovi DF-a, ove će godine u Tivtu investirati samo 20.000 eura i to za realizaciju jednog jedinog projekta - izgradnju 80 metara duge pješačke staze sa solarnom rasvjetom uz granicu rezervata prirode Tivatska Solila.

U svim ostalim primorskim opštinama, Morsko dobro kojeg sada vodi Mladen Mikijelj (DF), planiralo je realizaciju projekata veće vrijednosti - od takođe relativno simboličnih 72.000 eura za Opštinu Kotor, preko 125.000 eura za Opštinu Herceg Novi, 156 hiljada eura za Opštinu Budva, 445 hiljada eura za Opštinu Bar, do 491.500 eura za realizaciju projekata u opštini Ulcinj.

Uz radove u Solilima na koje je Morsko dobro kao operater tog rezervata prirode skoncentrisano već godinama i pored kojih ta firma već duže vrijeme gotovo ništa drugo ne ulaže u Tivatsku rivijeru, budvansko JP je planiralo da ove godine potroši i ukupno 13 hijada eura na izradu planske dokumentacije i to na “usklađivanje i doradu idejnog rješenja i glavnog projekta pješačke staze Lungo mare sa parternim uređenjem javnih površina obodom Ponte Seljanovo u dužini od cca 500 metara”. I po ulaganjima Morskog dobra u izradu projektne dokumentacije, Tivat je opet na repu te kategorije investicija ovog državnog preduzeća u primorskim opštinama tokom ove godine.

Na izradu projektne dokumentacije za buduće objekte u Kotoru, Morsko dobro će, naime, 2021. uložiti 38 hiljada eura, u Herceg Novom 49 hiljada, u Budvi 82.500 eura, u Baru 70.000 eura, dok će za Ulcinj biti izdvojeno 40.000 eura.

Posljednje veće ulaganje Morskog dobra u Tivtu desilo se prije tri godine kada je ta firma izdvojjila oko 150.000 eura za plaćanje dijela građevinskih radova na izgradnji prve faze lungo mare šetališta u Krašićima, a koje je bivša tivatska DPS-SD-HGI vlast vodila skandalozno loše, pa taj komad šetališta dužine nepunih 400 metara nije završen ni do dana današnjega. Za do sada izvedene radove vrijedne skoro pola miliona eura na drugom projektu koji je bio najavljen kao zajedničko ulaganja Opštine Tivat i Morskog dobra, izgradnju prve faze lungo mare šetališta i uređenje obale na Belanima, budvanska firma Tivćanima do sada nije uplatila ništa.

Sve to dešava se u situaciji kada prihodi koje Morsko dobro ostvaruje sa tivatske obale ekponencijalno rastu, jer je ta opština u fokusu ulaganja brojnih velikih ili manjih investitora koji tu grade turističke rizorte, marine, privezišta, kupališta... Sa teritorije Tivta Morsko dobro godinama prihoduje na stotine hiljada eura (samo od Porto Montenegra uzme skoro 380 hiljada eura godišnje), a gradu se kroz ulaganja ili održavanje reda na njegoj obali koje su Morsko dobro i država prigrabili sebi, vraćaju samo mrvice.

Opština Tivat kojom sada upravlja koalicija građanskih listi NP-BF-GB većina kojih je u predizbornoj kampanji izuzetno oštro kritikovala Morsko dobro i obećavala radikalan raskid sa dosadašnjom praksom upravljanja morskom obalom sa obespravljenim primorskim opštinama u tom sistemu, samo je međutim nastavila praksu koju su uspostavili njeni DPS prethodnici i vrlo dobro sarađuje sa Morskim dobrom. Tako je, prije desetak dana, potpisan sporazum o saradnji Morskog dobra, Komunalnog preduzeća i Opštine Tivat po kome su Tivćani od budvanskog JP za 32.000 eura, na period od godinu dana, iznajmili, odnosno zakupili vlastitu gradsku rivu i pristanište Pine.

”JP za upravljanje morskim dobrom i Opština Tivat, odnosno Komunalno preduzeće Tivat, sagasili su se da će cjelokupni iznos godišnje naknade biti usmjeren na realizaciju kapitalnih investicija u Opštini Tivat. Pine je bez upravljača od 2018. godine i ovakva situacija nije bila u interesu ni Opštine ni građana. Sada prvi put, kroz partnerski odnos sa JP za upravljanje morskim dobrom, Komunalno preduzeće stiče pravo korišćenja cjelokupne površine Pina, a od posebnog je značaja činjenica da će svi prihodi koje JPMD ostvari ovim putem, biti vraćeni Tivtu kroz investicije u obalni pojas”, saopšteno je iz lokalne uprave povodom tog kontroverznog aranžmana iznajmljivanja vlastite gradske rive.

Iznos koji će Opština za Pine uplatiti Morskom dobru (32.000 eura) skoro je jednak ukupnim planiranim ovogodišnjim ulaganjima te firme u nove infrastrukturne objekte u Tivtu (33 hiljade eura sa planskom dokumentacijom). Pored toga, da bi upravljalo vlastitom gradskom lučicom - marinom Kalimanj koju su prije četrdesetak godina sredstvima samodoprinosa za svoje potrebe sagradili sami Tivćani, tivatsko Komunalno preduzeće Morskom dobru godišnje plaća dodatnih 20 hiljada eura. To znači da budvansko JP, samo od Opštine i njenog Komunalnog preduzeća, u Tivtu zarađujue skoro duplo više nego što ulaže u obalu tog grada.

Povrh svega, administracija gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića (NP) nedavno je predložila, a odbornička većina NP-BF-BG u SO Tivat izglasala odluku po kojoj Opština Morskom dobru daje na besplatno korišćenje svoj poslovni prostor površine 36 kvadrata usred centra grada, u Ulici palih boraca, na period od dvije godine. Kako je tada navedeno, motiv za ovaj potez bilo je najava Morskog dobra da će zaposliti veći broj svojih kontrolora koji će tokom sezone kontrolisati stanje na obali i ponašanje zakupaca djelova morskog dobra, a što će rezultirati njihovim “bržim i efikasnijim djelovanjem na teritoriji opštine (Tivat)”.

Koliko je i ova strategija saradnje tivatskih gradskih vlasti sa, iz ugla interesa Tivta bila uspješna, pokazuje zvanično sapopštenje Opštine Tivat sa posljednjeg, prije par dana održanog sastanka Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turistilčke sezone u tom gradu: “Evidentirano je da sastancima Koordinacionog tima, uprkos pozivu, ne prisustvuju predstavnici JP za upravljanje morskim dobrom i Uprave pomorske sigurnosti.”

Bonus video: