Mještani Tomaševića juče dobili odgovor "napisan" 23. septembra 2021. godine: Uprava za saobraćaj gleda u budućnost

Mještani su juče blokirali dio saobraćajnice koja se rekonstruiše, najavljujući radikalizaciju protesta ukoliko se njihov zahtjev ne ispuni

7999 pregleda 49 reakcija 6 komentar(a)
Mještani Tomaševića, Foto: Jelena Jovanović
Mještani Tomaševića, Foto: Jelena Jovanović

Odgovor datiran na 23. septembar 2021. godine dostavljen je juče iz Uprave za saobraćaj mještanima danilovgradskog naselja Tomaševići, koji traže da im se izmjenom projekta omogući priključenje na magistralni put Danilovgrad - Podgorica.

Mještani su juče blokirali dio te saobraćajnice koja se rekonstruiše, najavljujući radikalizaciju protesta ukoliko se njihov zahtjev ne ispuni.

Nakon toga stigao je i odgovor, ali "napisan" u budućnosti - 23. septembra. Obrazlažući zašto ne mogu uvažiti njihov zahtjev, napisali su da bi ukidanje središnjeg razdjelnog ostrva "za potrebe smještanja manipulativne trake za lijevo, dovelo do smanjenja saobraćajne protočnosti"...

Tomaševići pismo
foto: Privatna arhiva

Uz odgovor koji im je juče dostavljen je i objašnjenje direktora Uprave za saobraćaj Sava Parače, dostavljen Opštini Danilovgrad 27. jula.

U tom aktu Parača objašnjava da se ta Uprava dužna pridržavati Zakona o putevima, kojim je propisano da su dužni da prilikom rekonstrukcije državnog puta "smanje broj raskrsnica i saobraćajnih priključaka, prolaznih i nelategorisanih puteva na državni put".

"Na najmanji mogući broj, radi povećanja kapaciteta i nivoa bezbjednosti saobraćaja na državnom putu".

Zbog toga, objasnio je Parača, ne postoji zakonski osnov da uvaži zahtjev mještana Tomaševića.

Komentarišući odgovore koji su im juče dostavljeni oni su za Vijesti kazali da je time samo pokazano da nadležni nemaju isti odnos prema svima.

"Rasksnica koja bi nama omogućila da živimo kao i do sada nije u skladu sa bezbednosnim uslovima - da se smanji broj raskrsnica, a onda od ulaza u Danilovgrad u narednih kilometar i po projektuju tri kružna toka. Pozivaju se na investicione fondove da bi pravdali svoje greške, no, dobiće odgovor sjutra, kada ćemo da blokiramo kompletnu magistralu", poručili su.

Stanovnici tog najgušće naseljenog mjesta uz magistralni put Danilovgrad - Podgorica ostaju bez izlaza na magistralu, jer projektanti nijesu planirali kružni tok niti bilo kakvu raskrsnicu, što će, tvrde oni otežati njihovo svakodnevno funkcionisanje kada magistrala bude imala četiri trake.

Početkom juna lokalne vlasti od njih su tražili da prikupe potpise, tvrdeći da će nakon toga pronaći rješenje. To međutim, nije urodilo plodom, zbog čega su radikalizovali proteste.

Boško Tomašević kazao je Vijestima da zahtevaju da se sjutra pred njima pojave ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, premijer Zdravko Krivokapić i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević.

Bonus video: