Prava osudila napad na ekipu TV Vijesti: Još jedan dokaz da je potrebno hitno izmijeniti krivični zakonik

"Možemo imati različite stavove o načinu izvještavanja određenih medija ali to nam ne daje za pravo da novinare sprečavamo da obavljaju svoj posao, čineći im neprijatnosti i vrijeđajući im dostojanstvo, često i uz prijetnje ili fizičke napade"

11471 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora osudila je ometanje novinarske ekipe Televizije Vijesti tokom izvještavanja sa protesta na Cetinju.

"Još jedan u nizu napada na novinare je dokaz da je potrebno hitno izmijeniti krivični zakonik u dijelu kaznenih odredbi i poštriti kazne za šta je Prava Crna Gora već predala predlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona. Možemo imati različite stavove o načinu izvještavanja određenih medija ali to nam ne daje za pravo da novinare sprečavamo da obavljaju svoj posao, čineći im neprijatnosti i vrijeđajući im dostojanstvo, često i uz prijetnje ili fizičke napade", navodi se u saopštenju Prave Crne Gore.

Dodaju da građani imaju pravo da znaju, a da je sloboda novinara preduslov za kvalitetno, profesionalno i objektivno izvještavanje.

"Ovakvo ponašanje je osim što je nezakonito i duboko suprotno etičkim kodeksima koje današnji napadači navodno brane na takozvanim patriotskim skupovima", navodi se u saopštenju Prave Crne Gore.

Tokom protesta na Cetinju ekipa Televizije Vijesti doživjela je neprijatnost kada je grupa mladića ometala uključenje u Vijesti u 12 sati.

Oni su novinarki i kamermanu uz uvrede poručili da ne mogu da izvještavaju sa protesta, a neki su dirali i kameru.

Uredništvo i menadžment Televizije Vijesti osudilo je maltretiranje ekipe na Cetinju i pozvalo nadležne da, umjesto saopštenja i tviter objava u kojima se osuđuju ataci na novinare, konačno nešto preduzmu da ih zaista zaštite.

Iz Uprave policije Vijestima je rečeno da su identifikovali jednog od grupe muškaraca koji su danas ometali ekipu TV Vijesti i vrijeđali ih, ne dozvoljavaljući im da rade.

Bonus video: