Ombudsman: Medijskim radnicima mora biti omogućeno nesmetano izvještavanje

"Bez obzira na subjektivan stav prema uređivačkim politikama medija, građani ali i ostali društveni subjekti moraju biti svjesni da njihovo pravo na informisanje kao i sloboda da o pitanjima koja ih se tiču objektivno formiraju mišljenje, umnogome zavisi upravo od terenskog rada novinara, snimatelja i fotoreportera", kaže se u saopštenju

12932 pregleda 291 reakcija 6 komentar(a)
Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, Foto: Savo Prelević
Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, Foto: Savo Prelević

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda (Ombudsman) osudila je verbalne prijetnje i napade na novinare i apelovala na suzdržavanje od sličnog neprihvatljivog ponašanja i zaštitu medija od svih vrsta pritisaka i napada.

Navodi se da svim medijskim radnicima u Crnoj Gori mora biti omogućeno nesmetano izvještavanje, odnosno slobodno i bezbjedno obavljanje službenih radnji, kao preduslova ostalih medijskih sloboda i prava. "Bez obzira na subjektivan stav prema uređivačkim politikama medija, građani ali i ostali društveni subjekti moraju biti svjesni da njihovo pravo na informisanje kao i sloboda da o pitanjima koja ih se tiču objektivno formiraju mišljenje, umnogome zavisi upravo od terenskog rada novinara, snimatelja i fotoreportera", kaže se u saopštenju.

Zaštitnik je, povodom ometanja rada ekipe TV Vijesti na Cetinju, apelovao na suzdržavanje od sličnog neprihvatljivog ponašanja i zaštitu medija od svih vrsta pritisaka i napada.

Ombudsman je osudio prijetnje i vrijeđanje novinarke Tamare Nikčević i iskazao zabrinutost povodom ponovljenih situacija verbalnih nasrtaja na novinarke na javnom mjestu.

"Načelo na kom insistiramo jeste da eventualno nezadovoljstvo radom nekog medija treba iskazati kroz formalne zahtjeve mehanizmima samoregulacije i/ili zakonom previđene mogućnosti, a nikako pojedinačnim obračunima sa novinarima", kaže se u reagovanju.

Institucija Ombudsmana ocjenjuje da će efikasna reakcija nadležnih organa i adekvatno procesuiranje odgovornih, ubrzati potrebne promjene i unaprjeđenje ambijenta za rad medija generalno.

"I ovom prilikom apelujemo na javnost da u kontekstu aktuelnih društveno-političkih događaja svi damo maksimalan doprinos smanjivanju nacionalne i vjerske netrpeljivosti", navodi se u saopštenju.

Bonus video: