„Domaća trgovina“ donirala 9.600 litara

MFSS: Počinje podjela ulja socijalno ugroženom stanovništvu

"Pored podjele ulja, Vlada Crne Gore je pokrenula projekat vaučera za kupovinu hrane i ograničila cijenu hljeba, što je samo dio napora koje ulaže za poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja građana"

10917 pregleda 114 reakcija 55 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja saopštili su da počinje podjela ulja socijalno ugroženom stanovništvu.

„Korisnici materijalnog obezbjeđenja iz Podgorice, Bara, Nikšića i Cetinja dobiće, u naredna dva dana, vaučere na kućnu adresu i sa tim vaučerima će u Aroma i Conto marketima moći da podignu ulje“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Oni su dodali da će se distribucija jestivog ulja svim ostalim korisnicima obaviti u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore počev od 1. septembra.

„Saglasno predloženom Programu pomoći socijalno ugroženom stanovništvu, kroz besplatnu dodjelu jestivog ulja biće obuhvaćeno 7,9 hiljada korisnika materijalnog obezbjeđenja i oko 16,46 hiljada korisnika najniže penzije u nominalnom iznosu 147,08 eura, koji su to pravo ostvarili u julu, što ukupno čini 24,36 hiljada korisnika“, precizira se u saopštenju.

Vlada je, kako su podsjetili, na predlog Ministarstva ekonomskog razvoja opredijelila za pomoć socijalno ugroženim kategorijama 64 hiljade litara ulja koje je nabavljeno istovremeno sa pšenicom iz uvoza i upisano kao državna imovina.

Kako bi se raspodijelilo prema Programu pomoći koje je predložilo Ministarstvo finansija, bilo je potrebno obezbijediti nedostajuće količine.

„Podgorička kompanija Domaća trgovina obratila se Ministarstvu finansija sa namjerom da donira 9,6 hiljada litara ulja, što će i biti učinjeno u toku ove sedmice. Ukupan iznos donacije ulja koju je obezbijedila Domaća trgovina je preko 13 hiljada eura“, precizirali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, Vlada i nadležna ministarstva djeluju kontinuirano u okvirima koji im stoje na raspolaganju, a shodno nastalim poskupljenjima cijena osnovnih životnih namirnica.

„Pored podjele ulja, Vlada je pokrenula projekat vaučera za kupovinu hrane i ograničila cijenu hljeba, što je samo dio napora koje ulaže za poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja građana. Posebno raduje da društveno odgovorna preduzeća, kao što je Domaća trgovina, na ovaj način iskazuju spremnost da daju svoj doprinos“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su napomenuli da je porast nabavnih cijena prehrambenih proizvoda evidentan na globalnom nivou. Kako bi spriječila dalji rast cijena osnovnih životnih namirnica, Vlada, kao i nadležna ministarstva, prikupljaju podatke i analiziraju marže u trgovini.

„Nakon sveobuhvatnog uvida u faktore koji utiču na njihovo formiranje, efikasno će nastaviti djelovanje na stabilizaciju cijena“, zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas