IJZCG: Letalitet u Crnoj Gori niži nego u mnogim zemljama

"Građani bi morali da budu svjesni da je infekcija uzrokovana novim korona virusom opaka i nepredvidiva bolest koja vodi fatalnim posljedicama", ističu iz Instituta

12009 pregleda 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Vijesti/Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Vijesti/Savo Prelević

Letalitet, odnosno broj preminulih od posljedica Kovida-19 u odnosu na broj zaraženih od koronavirusa, a koji oslikava kvalitet liječenja u nekoj zemlji, niži je u Crnoj Gori nego u mnogim zemljama, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje (IJZCG).

Kazali su da je letalitet, prema svjetskim standardima, jedan od parametara na osnovu kog se prate posljedice pandemije koronavirusa.

"Prema podacima Džons Hopkins Instituta iz Sjedinjenih Američkih Država, letalitet u Crnoj Gori je 1,5 odsto. To znači da se od ukupnog broja zaraženih u Crnoj Gori, od ove bolesti, oporavilo 98,5 procenata. U poređenju sa drugim zdravstvenim sistemima, letalitet iznosi: Slovenija, Španija, Francuska i SAD 1, 7 odsto; Kanada 1,8; Hrvatska 2,2; Njemačka 2,4; Italija 2,9; Velika Britania 2,0; Australija 2,2" - navode iz Instituta.

Ističu da vakcinacija protiv Kovida-19 smanjuje rizik od povećanog broja preminulih.

"Bez obzira na nizak letalitet, građani bi morali da budu svjesni da je infekcija uzrokovana novim korona virusom opaka i nepredvidiva bolest koja vodi fatalnim posljedicama. Osim toga, proces oporavka u nekim slučajevima koji se prate u Crnoj Gori podrazumijeva odrasle ljude koji u tridesetim ili četrdesetim godinama života ponovo uče da dišu, hodaju, imaju ozbiljne posljedice na krvnim sudovima, mišićima… Ovo je još jedan od razloga zbog kojih građani, posebno oni između 30. i 39. godine života treba da se imunizuju, jer u trenutnom opsegu zaraženih, upravo ove grupe najviše obolijevaju", poručilisu iz IJZCG.

Bonus video: