Rajzing Rajnke pisala Cojiću, čija je posada spasila američkog državljanina: Hvala na plemenitosti, bila sam očarana

Rajnke je u pismu koji je uputila Cojiću i posadi "MSC Kaline" naglasila je da je svaki pomorac dužan, kako po drevnoj pomorskoj tradiciji, tako i zakonima koji vladaju u pomorstvu, da pruži pomoč ugroženima na moru, ali da i pored toga, poduhvat kapetana iz Kotora i njegove posade zaslužuje posebnu pohvalu i priznanje

12091 pregleda 404 reakcija 6 komentar(a)
Rajnke, Foto: Boris Pejović
Rajnke, Foto: Boris Pejović

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke uputila je pismo zahvalnosti kapetanu duge plovidbe Nikoli Cojiću i posadi kontejnerskog broda "MSC Kalina" kojim on zapovijeda, zbog toga što su početkom avgusta, na Pacifiku spasili američkog državljanina čija je mala jedrilica bila onesposobljena za plovidbu i lagano je tonula.

Kontejnerski brod 'MSC Kalina'
Kontejnerski brod "MSC Kalina"foto: Shipspotting.com

U pismu u koje su "Vijesti" imale uvid, američka ambasadorka je kazala da je njena prvenstvena misija u Crnoj Gori da pomaže državljane SAD ako bi se oni našli u nekom problemu ili nevolji, odnosno da pronalazi nove načine da se učvrste prijateljski odnosi i saradnja naroda SAD i Crne Gore.

"Kada sam pročitala medijske izvještaje o vašem hrabrom spašavanju 72-godišnjeg džavljanina SAD koji se našao u opasnosti na okeanu, shvatila sam da ste vi time postigli oba ova moja prethodno pominjana cilja. Dok sam gledala video klipove i čitala izvještaje o spasilačkoj akciji koju ste preduzeli, bila sam očarana, kao i mnogi drugi ljudi širom svijeta koji su pratili ovaj događaj. U momentu spašavanja ugroženog čovjeka, Vi i vaša posada postali ste ambasadori dobre volje i ja Vam se stoga zahvaljjujem na vašoj plemenitoj akciji", napisala je Rajzing Rajnke Cojiću i posadi "MSC Kaline" koja trenuno opet plovi Pacifikom, na svojoj redovnoj liniji od Kine prema zapadnoj obali SAD.

Kontejnerski brod "MSC Kalina" na kome je zapovjednik kapetan duge plovidbe Nikola Cojić iz Kotora, a veći dio posade čine pomorci iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske, spasio je početkom avgusta na Pacifiku američkog državljanina Lensa Iru Formana sa njegove deset metarske jedrilice koja je bila onesposobljena za plovidbu i počela je da propušta vodu.

Cojić
Cojićfoto: Privatna arhiva

Dok je "MSC Kalina" bila na Pacifiku, oko 850 milja zapadno od obale američke savezne džave Oregon, ploveći na redovnoj liniji iz Los Anđelesa prema kineskoj luci Ningbo, oko 9.30 časova je preko satelitskog telefona kontejneraš italijansko-švajcarske kompanije "Mediterannean Shipping" (MSC), obaviješten od stanice američke Obalske straže (USCG) iz Sijetla sa su oni dobili poziv u pomoć sa jedrilice koja se u tom trenutku nalazila oko 40 milja po krmi "MSC Kaline".

Kapetan Cojić je odmah okrenuo svoj brod i punom brzinom se uputio prema naznačenoj poziciji.

Poslije otprilike sat ipo vremena on i posada "MSC Kaline" ugledali su jedrilicu prvo na radaru, a potom i vizuelno.

Posada 'MSC Kalina' sa Amerikancem
Posada "MSC Kalina" sa Amerikancemfoto: Nikola Cojić

Riječ je bila i deset metara dugom brodiću na kome se nalazila jedna osoba –Amerikanac star 72 godine.

Njegov brod je ostao bez pogona - slomilo mu se glavno jedro, a u rezervoarima je imao samo oko 10 litara goriva.

Jedrilica je propuštala vodu, tako da je američki nautičar Forman morao da bude evakuisan i ukrcan ne veliki kontejnerski brod.

Kapetan Cojić i njegova posada od kojih su sedam pomoraca iz Crne Gore, po dva iz Srbije, odnosno Hrvatske, sedam iz Indonezije i po jedan Grzujac, odnosno Grk, potom su izveli vrlo zahtjevan manevar da se ogromni kontejneraš od 151.569 tona nosivosti, dužine 366 metara i širine preko 51 metar, sigurno približe ugroženoj malenoj jedrilici, a da je pritom veliki brod ne udari i jednostavno pregazi.

"MSC Kalina" je potom svojim ogromnim trupom, napravila zavjetrinu, spuštena je tzv. jakovljica (pilotska skala) sa boka velikog kontejneraša i posada "MSC Kaline" je uprkos talasima koji su bacali onesposobljenu jedrilicu, uspjela je da sa skale dohvati ugroženog Amerikanca i ukrca ga na svoj brod.

Momci kapetana Cojića čak su uspjeli da sa jedrilice koja je već polako tonula, evakuišu i dio ličnih stvari i prtljaga brodolomca kojem su pružili utočište.

Formanova jedrilica je bila u vrlo lošem stanju i imala je prodor vode u trup.

Kada mu se desila havarija, Amerikanac je plovio svojim brodićem od Havaja prema Sijetlu na zapadnoj obali SAD, a po njegovoj priči, nakon havarije na jedrima, već je par nedjelja bespomoćno plutao pučinom Pacifika dok USCG nije uhvatila njegov "Mayday" poziv u pomoć i proslijedila ga "MSC Kalini".

Rajnke je u pismu koji je uputila Cojiću i posadi "MSC Kaline" naglasila je da je svaki pomorac dužan, kako po drevnoj pomorskoj tradiciji, tako i zakonima koji vladaju u pomorstvu, da pruži pomoč ugroženima na moru, ali da i pored toga, poduhvat kapetana iz Kotora i njegove posade zaslužuje posebnu pohvalu i priznanje.

"Vi i vaša posada ste na uzburkanom moru pažljivo manevrisali vašim brodom koji je skoro 40 puta duži od onesposobljene jedrilice, da bi spasili njenog jedinog putnika. Uspjeli ste čak da spasiste i nešto njegovih ličnih stvari sa tonuće jedrilice prije nego što ju je more uzelo. Vi i vaše kolege sa broda ste iskusni pomorci i zato mi je drago to ste baš vi bili tu, na pravom mjestu i u pravo vrijeme, da pomognete mom sunarodniku. Bravo!", napisala je Rajnke, zahvaljujući se Cojiću i njegovim oficirima i mornarima, i poželjevši im mirno more na njihovim putovanjima preko Pacifika.

Bonus video: